Veilig Surfen : Wees op je hoede voor applicaties gekoppeld aan Facebook

Deze week reageert commissaris Olivier Bogaert op mensen die verbaasd zijn reclame te ontvangen die gekoppeld is aan inhoud die ze op hun smartphone bekeken hebben. Vergeet niet om de instellingen van je apps te controleren!

Photo by Erik Mclean on Unsplash

Dankzij de  'cookies' van onze browser en de 'likes' van Facebook kunnen ontwikkelaars van smartphoneapplicaties je reclame aanbieden die aansluit bij je interesses.  "Je moet weten dat in heel wat applicaties in de Android-omgeving de software development kit van Facebook of SDK is geïntegreerd. Wanneer een ontwikkelaar zijn applicatie ontwikkelt, kan je met deze kit er verbinding mee maken via je Facebookaccount. Zo beschikt hij over statistieken betreffende het gebruik van de applicatie of kan hij op Facebook voor de app reclame maken", legt commissaris Bogaert uit.

"Een studie over 34 applicaties zoals Spotify, Shazam en Trip Advisor liet toe er meer over te weten.  61% van de geanalyseerde applicaties stuurt gegevens door zodra je ze gebruikt en dit zonder je iets te vragen. "Zelfs als je geen profiel hebt of je er een hebt, maar het niet gebruikt om je met de app te verbinden, zal Facebook toch je Google Advertising ID krijgen. Daardoor kunnen de adverteerders de gegevens over je gedrag aan elkaar koppelen in een volledig profiel. Door de gegevens van verschillende applicaties te combineren, krijgt men een zuiver en erg persoonlijk beeld van je activiteiten, interesses, gedragingen en gewoonten. Sommige kunnen gegevens van bijzondere aard delen zoals die in verband met je gezondheid."

 

Niet de enige

Facebook is natuurlijk niet de enige die dit systeem gebruikt. Ook Google maakt gebruik van een SDK die in 88% van de Android-applicaties geïntegreerd is. " En deze informatieverzameling heeft meer dan waarschijnlijk ook betrekking op Apple en zijn iPhones. Neem dus de tijd om de nodige informatie in te winnen en de instellingen te controleren", waarschuwt de commissaris van de Federal Computer Crime Unit.

 

Meer weten?