Wereldkankerdag: ‘Draag zorg voor jezelf en laat je screenen!’ 

Vandaag, 4 februari, is het Wereldkankerdag. Dé gelegenheid om te sensibiliseren voor preventie, opsporing en behandeling van de ziekte. Twee van onze collega’s die kanker kregen, kwamen er sterker uit ... Bemoedigende verhalen voor al wie momenteel een strijd levert tegen deze vreselijke ziekte. 

Wereldkankerdag

Hoofdinspecteur Luk Nowak van de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) uit Antwerpen kon dankzij een Duitse stamceldonor en de steun van zijn familie, vrienden en collega's leukemie verslaan. 

“Eigenlijk had ik al een tijdje last van hoofdpijn en vermoeidheid”, begint hoofdinspecteur Luk Nowak zijn verhaal. “Lachend zei ik nog tegen mijn toenmalige teamleider, hoofdinspecteur Erik Vermeulen, dat ik Dafalgan slikte als snoepjes tegen de hoofdpijn. De vermoeidheid weet ik aan mijn mindere conditie. Ik woon amper op 900 meter van het station en toch was ik met de fiets snel pompaf.” “We zaten vaak samen op de trein en het viel me op dat het gezicht van Luk steeds meer geel uitsloeg”, pikt commissaris Wouter Waumans, die toen zijn diensthoofd bij de FGP Antwerpen was, in. “Ik raadde hem aan om eens bij de arbeidsgeneesheer langs te gaan.” 

Op die bewuste vrijdag 1 juni bezocht Luk dokter Van Bragt in het Provinciaal Medisch Centrum in Wilrijk. De ziekte bleek al in een vergevorderd stadium. Er volgde onmiddellijk een chemokuur en een maand hospitalisatie. “Vechten zou ik het niet noemen”, werpt hij tegen. “Het is eerder ondergaan. De eerste chemokuur viel al bij al nog mee, maar de twee volgende waren daarentegen erg zwaar.” Na de eerste twee kuren vreesden de dokters dat de leukemie terugkeerde. De ultieme reddingsboei werd een stamceltransplantatie. Gelukkig bleek een Duitse donor de perfecte match. 

"Gelukkig bleek ik lichamelijk en geestelijk goed genoeg in conditie te zijn waardoor mijn lichaam goed op de 'vreemde' stamcellen reageerde. Naast mijn gewone verjaardag, vier ik er nu elk jaar op 26 oktober nog één, die van transplantje", besluit hoofdinspecteur Luk Nowak. 

Na een lange revalidatie startte hij in oktober 2019 halftijds het werk terug op. Sinds februari/maart 2020 is hij zelfs opnieuw voltijds aan de slag. 

Een bocht van 180 graden 'dankzij' haar ziekte 

Hoofdinspecteur Christel Vandenbergh (politiezone Luik) is een echte vechter. Op 46-jarige leeftijd heeft ze al drie keer borstkanker overwonnen, één keer in 2012 en twee keer in 2019. "Dat jaar sloeg de ziekte twee keer toe op hetzelfde moment …" Dankzij actieve preventie kon de Luikse politieagente snel behandeld worden. "Hoewel het om agressieve en zeldzame kankers ging (triple negatief en HER2+), heb ik deze tsunami's overwonnen. Ik geniet nu volop van elk moment. Laat je screenen ... Luister naar de alarmsignalen van je lichaam. Draag zorg voor jezelf", post ze op haar Facebookpagina 'Christel Newlife'. 

Christel werkt niet alleen als politieagente, maar is ook zangeres, zoals ze ons al in 2016 uitlegde in Inforevue. "Ik ben in de ring gestapt om de moeilijkste kamp van mijn leven te winnen en sindsdien zijn er veel dingen veranderd. Ik heb een totaal andere levensfilosofie aangenomen." Na 15 maanden afwezigheid, 6 chemokuren en 33 bestralingen bij haar eerste kankerdiagnose genas ze en hervatte ze rustig het werk. Ze is vooral veel beginnen sporten. In 2012 kreeg ze tijdens een Levensloop het idee om iets met muziek te doen. "Muziek is altijd al mijn passie geweest en ik heb dan een jaar lang gitaarlessen gevolgd. Dat ging goed en ik kreeg de vraag een kleine showcase te geven. Sindsdien geef ik regelmatig kleine of grotere optredens om mezelf een plezier te doen en mijn gevoelens te delen met het publiek", aldus de vrouw die met haar artiestennaam 'Christel Newlife' een knipoog geeft naar haar nieuwe levensfilosofie. Ze heeft ook een lied voor mensen met kanker gemaakt en de helft van de opbrengst geschonken aan de Stichting tegen Kanker waarvan ze ambassadrice is. "Het is mijn verhaal, maar ook een boodschap van hoop voor al diegenen die een beproeving moeten doorstaan. Ik zeg niet meer 'door', maar 'dankzij' de ziekte. Ik heb mijn leven volledig omgegooid. Ik leef mijn dromen, deel ze en geniet van elk moment." Momenteel vindt Christel ook veel voldoening in het contact met jongeren. “Ook al moest ik omwille van mijn gezondheid mijn ordehandhavingsuitrusting en ambities om commissaris te worden opbergen, toch kan ik me volledig ontplooien door aan verslavingspreventie te doen in de scholen. De feedback van de jongeren geeft enorm veel voldoening!” 

Labels