Een veehouder schiet de politie te hulp!

Sommige verhalen kan je niet verzinnen! Enkele weken geleden moest een veehouder de Federale Wegpolitie van Brabant in het midden van de nacht hulp bieden bij de evacuatie van twee koeien op de A7/E19. Voor deze hulp zijn de politieagenten hem zeer dankbaar. 

évacuer deux vaches de l’A7/E19

Xavier Simart is hoofdinspecteur en provinciale coördinator bij de Federale Wegpolitie van Brabant. Hij zal zich een nacht van een paar weken geleden nog lang herinneren. Tijdens zijn wachttdienst krijgt hij rond 2 uur 's ochtends een oproep met de melding dat er zich twee koeien op de A7/E19 in de richting van Brussel bevinden (KP 18 ter hoogte van Ittre). Hoewel de situatie je kan doen lachen, draaide ze voor het team aanvankelijk uit op een nachtmerrie. "De twee koeien waren erg onrustig en we konden de 9 cijfers voor de identificatie van hun eigenaar niet lezen. We waren met vier in onze verkeerspost en onze enige oplossing bestond erin de drie rijstroken van de autosnelweg volledig af te sluiten en de automobilisten om te leiden naar de buitenring R0 in de richting van Waterloo", legt Xavier uit. Bleef het moeilijkste over: de koeien van de snelweg krijgen. De hoofdinspecteur nam contact op met de Communicatie- en informatiecentra (CIC) van Brussel en Waals-Brabant, met de Lokale Politie, de brandweer, de diergeneeskundige spoedgevallendienst en de Directie van de operaties inzake bestuurlijke politie. "We hebben zelfs de hulp ingeroepen van collega's van de Directie openbare veiligheid aangezien zij over een paardentrailer beschikken. Jammer genoeg was het personeel op dat moment niet beschikbaar." 

Een grote 'oef' van opluchting 

Na een vruchteloze zoektocht van een uur beslist Xavier een andere methode te proberen. Hij zoekt het adres van landbouwers in de streek en vindt dat van een veeteler. Hij woont in Ittre niet ver daarvandaan. Hij neemt dan contact op met de politiezone Ouest Brabant wallon die naar zijn huis gaat. "De man dacht eerst dat het om een slechte grap ging, maar daarna bood hij zeer bereidwillig zijn hulp aan. Rond 3.50 uur kwam hij ter plaatse aan en bekommerde hij zich om de twee koeien. Dankzij hem konden we de autosnelweg om 4.00 uur terug openstellen en dit zonder incidenten!" En rond de middag was alles weer volkomen normaal. De veehouder heeft de dieren zelfs naar hun thuis gebracht! "Hij heeft ze 's nachts bijgehouden en vond hun eigenaar die in Ophain-Bois-Seigneur-Isaac woont. Er was een boom op de afsluiting van de koeien gevallen waardoor ze konden ontsnappen." 

Xavier wenst deze veehouder van ganser harte te bedanken voor zijn waardevolle hulp. "Ik weet niet hoe lang die situatie nog had kunnen duren zonder zijn hulp. Het gebeurt zo'n één à twee keer per jaar dat dieren verkeerswegen belemmeren, maar koeien, dat is een primeur! Ik wil deze boer bedanken voor zijn interventie midden in de nacht. Hij heeft niet geaarzeld om met zijn eigen materiaal twee verdwaalde koeien te redden die zelfs niet van hem waren!" Hij wou ook de collega's bedanken. "Ik stond voortdurend in contact met het CIC Waals-Brabant en met de zone Ouest Brabant wallon. Deze samenwerking was werkelijk erg efficiënt en noodzakelijk!" 

De Federale Wegpolitie staat gewoonlijk ten dienste van de bevolking, maar het omgekeerde komt minder vaak voor. Dit voorbeeld is uiteindelijk een toonbeeld van 'wederzijds respect' dat tussen de politie en de burgers moet bestaan. De Federale Wegpolitie was trouwens erg geraakt door het gebaar van de landbouwer en besliste om hem te bedanken met een brief en een cadeau. Een 'mager' geschenk voor eeuwige dankbaarheid. 

Labels