Veilig Surfen - Hoe in alle veiligheid online kerstaankopen doen ?

Laten we kort voor de feestdagen onze lijst met tips vervolledigen om onaangename verrassingen bij het online shoppen te vermijden. Waakzaamheid is immers jouw beste bondgenoot.

Veilig Surfen - Hoe in alle veiligheid online kerstaankopen doen ?

Je hebt op internet zopas het ideale kerstgeschenk gevonden en gaat over tot de betaling. Opgelet: vergeet alvorens de verkoop af te ronden niet te checken of de websiteverbinding beveiligd is. De adresbalk moet de vermelding 'https' bevatten en er moet een gesloten hangslotje staan. "Hou echter in het achterhoofd dat een groep oplichters gebruik heeft kunnen maken van de diensten die een host zoals Shopify aanbiedt. Gebruik je Firefox als browser, dan kan je er meer over te weten komen door met de rechtermuisknop op de homepage te klikken en daarna de optie 'pagina-info bekijken' te kiezen. Als je er Shopify ziet, vraag dan ter controle aan Google wat het weet over de betrokken site en kijk ook eens na op webshopcheck.be", laat commissaris Olivier Bogaert weten.

 

Het veiligst: een prepaid kredietkaart

Kies voor de betaling zelf voor je kredietkaart. Ze biedt meer bescherming en de mogelijkheid tot terugbetaling als de bestelling niet wordt geleverd. Een prepaid kredietkaart biedt extra veiligheid. Met zo'n kaart is het mogelijk enkel het bedrag van de verrichting erop te zetten. "Zelfs als de kaartgegevens ontfutseld zouden zijn geweest, is het onmogelijk geld af te halen of een aankoop te doen aangezien er geen geld meer zal opstaan. " Paypal biedt ook een beveiligde betaaldienst aan. Je zal op je bankrekening alle details van jouw verrichtingen vinden.

Pas er ten slotte mee op om je persoonlijke en betaalgegevens online te bewaren. Ook al maken ze je het leven gemakkelijker. "Het risico bestaat erin dat je persoonlijke informatie kan worden opgevraagd als de website het slachtoffer was van een veiligheidsprobleem en er gegevens zijn gelekt" besluit de expert in cybersecurity van de Federale Politie.

Aarzel ook niet om de site Cybersimpel.be te bezoeken. Hier vind je heel wat tips.

--

Lees ook opnieuw het vorige artikel: Veilig surfen: Koop geen vergiftigd kerstgeschenk!