De link tussen een verhuis en een gemiste vlucht

  • Ook voor EU-onderdanen die de Schengenzone verlaten of wensen te betreden, gelden strengere grenscontroles op de luchthavens.
  • Reizigers vergewissen zich er best van dat ze geen signalering - ook al is het voor een akkefietje - achter hun naam hebben staan.
  • Wie 'vergeet' om een woonstverandering te melden, zou wel eens van een kale reis kunnen thuiskomen …

ZAVENTEM - Maak kennis met Jef, een brave, hardwerkende huisvader. Met paspoort en vliegticket (bestemming Canada) in de aanslag, schuiven hij en z'n gezinnetje aan voor de grenscontrole. In de wachtrij overpeinst Jef de afgelopen weken: de drukte op het werk, de voorbereiding op deze reis, de verhuis en de stapels dozen … Hij herinnert zich die brief van de politie om zijn woonstverandering te melden (zucht). Later, ná Canada, dan maakt hij wel even tijd om op het gemeentehuis binnen te springen en die papieren formaliteit te regelen. Maar wat Jef nog niet weet, is dat de politieman-in-de-box het niet eens zal zijn met dat lichtzinnige uitstelgedrag. Wanneer hij Jef z'n naam door de politionele databank draait, begint een spreekwoordelijk rood lampje te knipperen. "Mijnheer, u staat geseind. Wilt u even opzij gaan. Mijn collega komt dadelijk om u mee te nemen naar het kantoor. We moeten die seining uitklaren." Jef is verbijsterd. Zijn vrouw en twee kids kijken beteuterd. Over minder dan twee uur vertrekt hun vlucht. Zullen ze het halen?

"Het gebeurde tot nu toe zelden dat iemand zijn vlucht miste door zo'n voorval, maar het gebeurt." Aan het woord is Koen Gielen van de luchtvaartpolitie op Brussel Nationaal. "We zijn er nu eenmaal toe verplicht elke seining onder de loep te nemen en te behandelen. Dat laatste betekent: contact opnemen met het parket of met de politiedienst die de seining uitschreef."

Commissaris Koen Gielen: "Uiteraard hebben we liever dat niemand zijn vlucht mist. Maar we nemen elke seining ernstig."

Schengenzone

Tot voor kort kon de doorsnee Belg relatief vlot voorbij de box-met-de-politieman aan de grenscontrole stappen. Over het algemeen deed de grenscontroleur drie dingen: hij controleerde de geldigheid en de echtheid van het identiteitsdocument en van het vliegticket en hij keek of de foto overeenstemde met de persoon die voor hem stond. "En dat blijft zo", preciseert Koen Gielen. "Maar een nieuw artikel in de Schengenreglementering bepaalt dat we voortaan elke reiziger die de Schengenzone verlaat of binnentreedt[1], in de politionele databanken moeten checken. Bij een 'hit' volgt een doorgedreven controle. En zoiets neemt tijd in beslag…"

[1] De strengere grenscontroles zijn niet alleen van toepassing op Brussel Nationaal, maar voor alle reizigers die via een 'Schengengrens' België verlaten of binnenkomen; dus ook via de luchthavens van Bierset, Gosselies, Deurne, Oostende en Wevelgem, via de Eurostar naar of van Londen en via de zeehavens.

Top 2 vluchtmissers

  • Niet-aangifte van een woonstverandering

    Ontzetting van het recht op sturen

Het gaat om de zogenaamde 'kleine' seiningen die dikwijls losstaan van criminele feiten. Wie geseind staat als verdachte van een misdrijf en verhoord moet worden, maakt hoe dan ook meer kans om zijn vlucht te missen.

Rijbewijs kwijt? Bezint eer ge vliegt

Onder het motto voorkomen is beter dan thuisblijven geeft Koen Gielen een paar preventietips: "Kreeg je een oproep van de politie - bijvoorbeeld om je rijbewijs tijdelijk in te leveren - of verwacht de politie nog een verklaring van u? Misschien heb je dan een signalering aan je broek. Ga eens langs op het commissariaat in je politiezone of spreek je wijkagent aan. En als je recent op een uitnodiging van de politie bent ingegaan, dan kan het geen kwaad om een attest van je bezoek aan de politie op zak te hebben. Dat kan je veel tijd en moeite besparen bij een controle op de luchthaven."

Dit artikel verscheen oorspronkelijk in Inforevue 1/2017

Labels