Belgium's Most Wanted

Het Fugitive Active Search Team van de federale politie (FAST) lanceert een website met meest gezochte veroordeelde misdadigers. 'Belgium's Most Wanted' staat sinds vandaag online en telt vooralsnog 20 voortvluchtige veroordeelde criminelen.

Met deze website rekent FAST op de hulp van het publiek om enkele meest gezochte criminele voortvluchtigen te arresteren. Elke nieuwe naam op de lijst zal media-aandacht krijgen waardoor de fugitives weer in de kijker lopen. Bedoeling is om (al dan niet anonieme) tips te krijgen.

Het gaat hier uitsluitend over voortvluchtige veroordeelden: personen die schuldig bevonden zijn aan ernstige misdrijven door een Belgische strafrechtbank. Het gaat hier dus niet over voortvluchtige verdachten die nog het voorwerp uitmaken van een strafonderzoek. "Momenteel tellen we in Belgë zo'n 1700 voortvluchtige criminelen", FAST 'Belgium's Most Wanted' staan online 2 verklaart commissaris Martin Van Steenbrugge, diensthoofd FAST. "We kunnen dus vissen uit een grote vijver om de website te updaten. Hoe een fugitive de Most-Wantedlijst kan halen? We hanteren een aantal selectiecriteria. Zo moet betrokkene tot minstens drie jaar veroordeeld zijn en er moet een internationaal aanhoudingsmandaat lopen. Uiteraard is ook het akkoord van de magistraat noodzakelijk."

Deze website is een signaal, zowel naar de slachtoffers en hun familie als naar de collega's die op de een of andere manier hebben bijgedragen tot de veroordeling van deze criminelen, om te laten voelen dat de politie deze gevaarlijke criminelen 24/7 actief opspoort. Of zoals commissaris Martin Van Steenbrugge het verwoordt: "FAST vergeet nooit."

FAST, opgericht in 1999, wil het aantal gezochte voortvluchtige veroordeelden terugdringen door hen actief op te sporen en te vatten. Dit draagt bij tot het optimaliseren van het vervolgingsbeleid en het verhogen van het veiligheidsgevoel bij de burgers, in het bijzonder de slachtoffers. "Een samenleving die zijn veroordeelden niet achter de tralies zet, verloochent haar rechtssysteem", besluit commissaris Martin Van Steenbrugge.

www.mostwanted.federalepolitie.be

Labels