Veilig Surfen: Ze bemachtigen de gegevens van onlineformulieren 

Onze expert in cyberveiligheid heeft het deze week over een techniek die bekendstaat als 'Magecart'. Daarbij worden de gegevens van een onlineformulier bemachtigd. Op die manier kunnen hackers phishingcampagnes organiseren.   

Veilig Surfen: Ze bemachtigen de gegevens van onlineformulieren 

Onderzoekers van het bedrijf Palo Alto Networks hebben onlangs een verontrustende ontdekking gedaan: het gebruik van een techniek genaamd 'Magecart'. Daarbij worden de gegevens van een onlineformulier achterhaald. "Wanneer de bezoeker van een site gegevens verstrekt, bijvoorbeeld van zijn kredietkaart om een betaling af te ronden, kan de hacker alle informatie achterhalen via een Javascript-code die skimmer wordt genoemd. Deze techniek heeft al heel wat slachtoffers gemaakt, in het bijzonder op platformen zoals British Airways of Ticketmaster", verklaart commissaris Bogaert, specialist cyberveiligheid bij de Federale Politie. 

Video's als valstrik 

Om gegevens te stelen, proberen de hackers toegang te krijgen tot de servers van de host. Dat overkwam een Amerikaans bedrijf dat actief is in onroerend goed. Bezoekers konden foto's en video's bekijken en een virtuele rondleiding krijgen.  "De hackers konden de servers binnendringen en de videospeler aanpassen door een gepersonaliseerd script in te voegen. Op die manier kon de skimmer worden geïnstalleerd op de pagina die de bezoeker ontdekte. De bezoeker werd verzocht informatie over zichzelf te verstrekken, waardoor de hackers zijn voor- en achternaam, e-mailadres maar ook zijn telefoonnummer konden achterhalen." Met die gegevens kunnen hackers phishingcampagnes opzetten en zich beter op hun slachtoffers richten.   

Daarom raden we je aan om regelmatig te controleren of je gegevens niet zijn gelekt door naar het platform Firefox Monitor te surfen. Door je e-mailadres in te voeren, kun je zien welke eraan gekoppelde gegevens zijn gedeeld.

Meer weten?