Veilig Surfen: Opgelet voor oplichters op Marketplace!

Marketplace is een van de favoriete platformen bij oplichters geworden. Let op als ze je bijvoorbeeld vragen je digipas te gebruiken om je geld te ontvangen. Dat is niet de gewone gang van zaken. Meld het wanneer je oplichters tegenkomt op internet!  

Marketplace

Door de coronapandemie zijn we onze kasten beginnen opruimen. We hebben dan ook veel spullen op verkoopsites gezet om ze door te verkopen. Een van die sites is Marketplace van Facebook. Als je dit platform gebruikt, moet je opletten voor oplichters.  

 

Commissaris Olivier Bogaert geeft ons de getuigenis van Myriam. "Nadat ze verschillende spullen op Marketplace te koop heeft gezet, krijgt ze een bericht van een man die geïnteresseerd is. Hij legt haar uit dat hij twee items wil kopen en dat hij ze zal laten bezorgen door Mondial Relay of bpost. Myriam gaat akkoord. Kort daarop krijgt ze een mail van Mondial Relay waarin staat dat de man € 95 op hun rekening gestort heeft. Ze moet een gebruikersnaam aanmaken op de site als ze het geld op haar rekening wil ontvangen." 

Myriam logt in en maakt een gebruikersnaam aan. De site in kwestie vraagt ook haar bankgegevens te geven en te bevestigen met haar digipas. Myriam ruikt onraad en beslist te bellen naar Mondial Relay waarvan ze de contactgegevens op de officiële site heeft gevonden. Dan krijgt ze de bevestiging dat het wel degelijk om oplichting gaat.  

Waarschuw de gebruikers van Marketplace! 

Myriam beslist dus om opnieuw contact op te nemen met de koper en zegt hem dat ze vreest dat het om oplichting gaat. "Hij probeert haar dan gerust te stellen, maar Myriam gaat niet op zijn verzoek in. Nadat ze in de groep heeft gemeld dat het duidelijk om bedrog gaat, stelt ze vast dat de koper verdwenen is. In de uren daarna krijgt Myriam nog twee telefoontjes van een zekere Christian Desmet die beweert bij Mondial Relay te werken. Wanneer ze hem meer uitleg vraagt, hangt hij (niet verwonderlijk) op." 

Myriam heeft de juiste reflexen gehad om niet in de val te lopen. Als je dit ook meemaakt, waarschuw de andere gebruikers van Marketplace. "Geef eveneens het profiel van deze persoon door aan Facebook om het te blokkeren", raadt onze expert cyberveiligheid aan. 

 

Meer weten?