Veilig Surfen : Oplichting op berichtenapplicaties

Onlangs werd de chatapplicatie WhatsApp getroffen door een zeer groot datalek. Honderden miljoenen telefoonnummers over de hele wereld zijn gelekt, waarvan meer dan een miljoen alleen al in België. Wees voorzichtig, want bepaalde personen met slechte bedoelingen kunnen er misbruik van maken!

Photo de Mika Baumeister sur Unsplash

Berichtenapplicaties zijn niet meer weg te denken. Voor velen zijn ze zelfs het belangrijkste communicatiemiddel. Gebruikers van WhatsApp, de populairste en meest gebruikte applicatie, kennen de procedure: bij het aanmaken van een profiel op basis van het telefoonnummer wordt een code naar de gebruiker gestuurd die de link tussen de telefoon en het profiel in kwestie bevestigt. 

“Door het enorme datalek dat zich onlangs heeft voorgedaan, zullen oplichters die in het bezit zijn van je nummer misschien proberen om met allerlei listen je code te bemachtigen”, zo waarschuwt commissaris Olivier Bogaert (FCCU).  

“Mensen die in de val lopen door hun code te onthullen, zullen vervolgens van WhatsApp het bericht krijgen dat hun telefoon niet langer aan de applicatie gekoppeld is. De oplichters die de controle over je profiel hebben overgenomen, kunnen zich dan als jou voordoen bij je contacten en hen bijvoorbeeld dringende financiële steun vragen als gevolg van een gezondheidsprobleem of een verkeersongeval. Het goede nieuws is dat hackers de gespreksgeschiedenis niet kunnen raadplegen. Deze wordt opgeslagen in de cloud die aan de gebruikers-ID gekoppeld is. Ze kunnen dus niet achterhalen welke contacten het dichtst bij het slachtoffer staan en het snelst zouden kunnen reageren”, aldus commissaris Bogaert. 

Behoor je tot de slachtoffers van het datalek en kom je in een dergelijke situatie terecht, dan doe je best het volgende: verwijder en herinstalleer de applicatie WhatsApp op je telefoon. Vraag vervolgens de verificatiecode via sms en herstart de applicatie. Dit zal automatisch zorgen voor een blokkering op de telefoon van de oplichter! 

 

Meer weten?