Veilig Surfen : De Play Store van Google als doelwit!

De Google Play Store biedt meer dan 2,5 miljoen producten aan die veilig kunnen worden gedownload. Het gaat om de grootste winkel van digitale producten en Android-applicaties ter wereld. Het systeem is echter niet veilig voor hackers ...

Photo de Mika Baumeister sur Unsplash

Om het binnendringen van malware op onze smartphones tegen te gaan, kan het installeren van een antivirusprogramma bijzonder nuttig zijn. Onderzoekers van de multinational Kaspersky, gespecialiseerd in de veiligheid van informaticasystemen, ontdekten dat cybercriminelen het middel hadden gevonden om vijandige software te laten infiltreren in de Android-omgeving, en meer specifiek in de Play Store van Google. Daarvoor maken de ontwikkelaars van die malware gebruik van het dark web.

"Die malware, die er uitziet als een spelletje, antivirussoftware of een scanner van QR-codes, zal, zodra hij op een smartphone of tablet geïnstalleerd en actief is, discreet een virus laden vanuit een server buiten de Play Store", preciseert Olivier Bogaert, commissaris bij de FCCU. "De applicatie zal vervolgens de toelating vragen om toegang te hebben tot de microfoon of de camera van de gebruiker en zal zo aan gegevens kunnen zoals wachtwoorden of foto's. Om hun tools op het dark web bovendien te promoten, brengen de hackers hun klanten er eveneens van op de hoogte dat Google die applicaties niet kan opsporen gedurende zeker een week na de installatie ervan. Ze voegen eraan toe dat, wanneer de applicatie is ontdekt, ze de klant kosteloos een tweede applicatie ter vervanging kunnen bezorgen die de veiligheid van de Play Store kan omzeilen.

Volgens het onderzoek van Kaspersky kost dit soort malware gemiddeld 7000 dollar. Sommige hackers bieden ook veilingen aan met een startprijs van 1500 dollar. Gelet op de interesse van sommige klanten voor die tools, kan het eindbedrag soms zelfs oplopen tot 20 000 dollar.

Google heeft natuurlijk erg veel aandacht voor die situatie en heeft onlangs verklaard tegen die applicaties die de voor de Play Store geldende maatregelen niet naleven maatregelen te nemen. Door je smartphone te controleren, kan je die apps wel snel verwijderen. Het probleem is dat ze misschien al meermaals werden gedownload en dat de virussen al sterk aanwezig zijn op onze mobiele toestellen. De boodschap is dus duidelijk: aarzel vooral niet om antivirussoftware op je smartphone te installeren!

Meer weten?