Veilig Surfen : ChatGPT ook in trek bij cybercriminelen

ChatGPT, de revolutionaire chatbot die artificiële intelligentie gebruikt om in een mum van tijd documenten op te stellen, is steeds meer in trek bij de jonge generatie maar ook bij cybercriminelen!

Veilig Surfen : ChatGPT ook in trek bij cybercriminelen

Volgens een recente studie van Check Point, een multinational die cyberveiligheidsoplossingen aanbiedt, maken sommige cybercriminelen tegenwoordig gebruik van ChatGPT om malware te ontwikkelen of phishingmails op te stellen.

In een groep die door cybercriminelen wordt bezocht, ontdekte Check Point een malwareprogramma dat door een hacker was ontwikkeld om een groot aantal documenten van allerlei types (pdf, foto’s, …) te stelen op om het even welke computer die met Windows werkt.

“Zodra hij al die documenten heeft verzameld, gaat de hacker een versleuteld bestand maken dat alleen met een wachtwoord kan worden geopend” legt commissaris Olivier Bogaert uit. “Het bestand zal dan naar de cloud worden overgezet. De hacker achter deze malware legt in de groep uit dat hij er verder aan werkt om te ontsnappen aan detectie door onze antivirusprogramma’s”.

Sommige hackers gebruiken ChatGPT ook om valse inhoud of valse sites te maken. “Ze maken bijvoorbeeld een site die koopjes aanbiedt zoals een spotgoedkope elektrische fiets. De beschrijving die door de chatbot is geschreven, is nauwkeurig en bevat geen spelfouten waardoor bezoekers van de site om de tuin worden geleid”, aldus de commissaris.

 

Phishingpogingen

Dezelfde techniek wordt ook gebruikt om phishingmails te genereren waarmee de hackers een groot aantal mensen in het vizier kunnen nemen met behulp van lijsten van gelekte e-mailadressen op het darkweb.

“Stel: je ontvangt een mail van je energieleverancier met het bericht dat de betaling van je laatste factuur niet werd ontvangen omdat zijn rekeningnummer is veranderd. Je wordt dus verzocht de betaling uit te voeren op een ander meegedeeld rekeningnummer. In zo’n situatie moet je onmiddellijk het adres van de ontvangen mail nakijken om te zien of het wel dat van je leverancier is en neem je best ook contact met hem op”, zo waarschuwt Olivier Bogaert.

 

Meer weten?