Tracker misbruikt voor criminele doeleinden

Deze week waarschuwt commissaris Bogaert voor misbruik van de Airtag van Apple door malafide personen.

Apple Airtag

 

De Airtag heeft de grootte van een 2 euromuntstuk en kan met precisie de plaats bepalen waar een voorwerp zich bevindt. De ideale oplossing voor verstrooide personen zal je denken? Ja, maar niet zonder gevaar want deze trackingtool kan ook worden gebruikt door mensen met slechte bedoelingen. “In verschillende landen is vastgesteld dat hij wordt gebruikt door autodieven. Wanneer ze een luxueus model aantreffen, kleven ze het apparaatje eraan vast en verbinden ze het met hun telefoon. Zo kunnen ze discreet de eigenaar volgen”, vertelt commissaris Olivier Bogaert, specialist cyberveiligheid. Ze zullen het voertuig dan ongestoord kunnen stelen wanneer de eigenaar afwezig is. 

Een andere trend werd ons gemeld door een vrouw die werd gevolgd door haar ex-partner. “Ook hij had een Airtag onder de bumper van de auto bevestigd, hij kon dus haar gangen nagaan en stuurde haar vervolgens spottende en beledigende berichten. Aangezien de vrouw een iPhone bezat, kreeg ze de melding dat er zich een onbekende Airtag in de buurt bevond. Dankzij de functie ‘Localiseren’ kon ze hem opsporen.” 

Aangepaste instellingen 

Als gevolg van deze onaangename ervaringen heeft Apple een reeks instellingen gewijzigd. Vroeger duurde het drie dagen voor er een alarmsignaal weerklonk wanneer er zich een Airtag in de buurt bevond, maar nu is dat veel sneller het geval. Controleer niettemin of het systeem van je Iphone up-to-date is met minstens iOS 14. 

Heb je een Android-smartphone, dan kun je de applicatie Tracker Detect installeren die je zal waarschuwen wanneer er zich een tracker in de buurt bevindt. 

Meer weten?

Nationaal Veiligheidsplan 2022-2025 - Het onderwerp van dit artikel maakt deel uit van de strijd tegen het fenomeen Hacking, informaticasabotage, informaticabedrog en oplichtingen met internet