Smishinggevallen nemen sterk toe in 2023

Eind 2023 stelden experts een stijging met 312% van het aantal smishingaanvallen vast, waarbij smishing een samentrekking is van sms en phishing. In sommige landen was er zelfs een stijging tot 600%. Pas op voor berichten van onbekende afzenders!

Smishinggevallen nemen sterk toe in 2023

Het aantal smishingaanvallen is eind 2023 explosief gestegen. Experts van de Proofpoint-groep stelden een wereldwijde stijging vast van 312%. Sommige landen registreerden zelfs een piek van 600%.

"Oplichters zijn erop uit om de inlog- en gevoelige gegevens van gebruikers te verzamelen. Daarvoor sturen ze ons berichten waarin ze zich bijvoorbeeld voordoen als bpost, een verzekeringsmaatschappij, een telefoonoperator of een streamingdienst", legt onze cyberveiligheidsexpert Olivier Bogaert uit.

Hackers die gebruikmaken van smishing, een samentrekking van sms en phishing, kunnen zelfs zo ver gaan dat ze zich voordoen als een kind. Slachtoffers ontvangen dan een bericht van een onbekend nummer waarin het kind aangeeft dat zijn of haar telefoon kapot is. De ouders zullen contact opnemen met het nummer om te weten waar hun kind zich bevindt. "Daders maken daarbij gebruik van psychologische manipulatie om vertrouwelijke informatie te verkrijgen. Ze maken misbruik van de angst van de ouders en vragen uiteindelijk dringend om een overschrijving."

 

Ook bij rekruteringen

Oplichters gebruiken ook de techniek waarbij ze zich voordoen als een vriend of kennis die voor een bedrijf werkt. Het slachtoffer ontvangt dan een bericht dat het bedrijf op zoek is naar een kandidaat. "Als het slachtoffer hierop ingaat, wordt het uitgenodigd om zich aan te sluiten bij een berichtenapp waarna het te horen krijgt dat er kosten verbonden zijn aan de voorbereiding van de kandidatuur. Als het hierop reageert, kunnen de hackers ook zijn of haar persoonlijke gegevens bemachtigen", waarschuwt commissaris Bogaert.

 

Pas op voor berichten van onbekende afzenders, want er zijn veel varianten van dit soort aanvallen!

​​​​​​​

Meer weten?