Oost-Europese bende in Charleroi opgerold door FGP Oost-Vlaanderen

GENT, 02/07/2014 - De Federale gerechtelijke politie (FGP) Oost-Vlaanderen is erin geslaagd een bende Oost-Europeanen op te pakken in Charleroi. Ze worden er van verdacht als rondtrekkende bende verschillende inbraken gepleegd te hebben. Eén van de feiten die in aanmerking komt is een inbraak in een Gents bedrijf waarbij via het dak werd ingebroken, twee kluizen werden open geslepen en een wagen met aanhangwagen werd gestolen om de buit te vervoeren.Op 26 juni 2014 heeft de FGP Oost-Vlaanderen een inval gedaan in een appartementsblok in Charleroi waar bij de doorzoeking van twee verdiepingen zes verdachten opgepakt werden. Een zevende werd in het ziekenhuis opgepakt. De zeven verdachten werden door de Onderzoeksrechter te Gent onder aanhoudingsmandaat geplaatst.

Inbraken in bedrijven te Gent

Eind februari werd een stoutmoedige inbraak gepleegd bij een Gents bedrijf . De daders maakten een gat in het dak, vernielden het alarmsysteem en doorzochten de burelen. Ter plaatse werden twee kluizen open geslepen. Uit drie containers werd ook nog professioneel werkmateriaal gestolen. Om de buit te kunnen vervoeren werd een Volvo met aanhangwagen, die ter plaatse stonden, gestolen. Eind april werd er opnieuw in hetzelfde bedrijf ingebroken alsook bij twee andere bedrijven. Hierbij gingen de daders er opnieuw vandoor met een aanhangwagen die ter plaatse stond.

Onderzoek naar de daders

Het parket Oost-Vlaanderen afdeling Gent vorderde een onderzoeksrechter die de Federale gerechtelijke politie (FGP) Oost-Vlaanderen belastte met het onderzoek.Op basis van de beschikbare elementen volgde een intensief onderzoek waarbij een aantal verdachten van Roemeense origine in beeld kwam. Ze worden er van verdacht in bende te opereren en vermoedelijk ook nog andere diefstallen gepleegd te hebben zowel in Vlaanderen als Wallonië.

Arrestatie van de verdachten

Op 26 juni vielen 35 speurders van FGP Oost-Vlaanderen, in samenwerking met de FGP en lokale politie van Charleroi, 's morgens binnen in een appartementsgebouw in het centrum van Charleroi. De twee bovenste verdiepingen werden doorzocht en ter plaatse werden zes verdachten aangetroffen. Eén verdachte bevond zich in het ziekenhuis met een gebroken arm en werd in het ziekenhuis opgepakt. In opdracht van de onderzoeksrechter werden ze allen overgebracht naar Gent.

Bij de huiszoekingen en de speurtocht in de omgeving werd de gestolenVolvo teruggevonden. De drie wagens van de verdachten werden in beslag genomen en weg getakeld. Opvallend was dat de buurtbewoners de rechercheurs kwamen bedanken voor deze tussenkomst.De onderzoeksrechter liet de zeven verdachten, allen van Roemeense nationaliteit, voorleiden en plaatsten ze allen onder aanhoudingsmandaat.

Verder onderzoek

Ondertussen loopt het onderzoek verder teneinde te kunnen uitmaken voor welke bijkomende feiten deze bende mogelijks in aanmerking komt.

Labels