Onze politiemensen verdienen ook een medaille

Terwijl de Paralympische Spelen deze woensdagavond van start gaan, maken onze politiemensen de balans op van hun Olympische Spelen, waarbij onze Belgische atleten 10 medailles in de wacht sleepten. Ook onze politiedelegatie verdient een medaille! Sommige collega's zullen ook bij de Paralympische Spelen aanwezig zijn.

Onze politiemensen verdienen ook een medaille

Naast de eigen inzet van 45 000 politiemensen en gendarmes, 18 000 militairen en zo'n 22 000 private beveiligingsagenten, deed Frankrijk een beroep op meer dan 1800 politiemensen uit 55 landen om de Olympische Spelen te beveiligen.

Vóór de start van de competitie had België al vier patrouilleleden van het Luxemburgse Interventiekorps (CIK Luxemburg) ingezet voor de doortocht van de Olympische vlam in de grensstreek.

Tijdens de wedstrijden in Rijsel voerden 48 politieagenten van de CIK's Henegouwen en West-Vlaanderen en van de lokale politiezones patrouilles uit, terwijl twee leden van de Directie openbare veiligheid (DAS) drones opspoorden.

Gedurende twee maanden losten twintig hondengeleiderduo's van de Directie hondensteun, gespecialiseerd in de opsporing van explosieven, elkaar af in Rijsel en Parijs en verzekerden zo de dagelijkse operationele inzet van twee Belgische hondenteams.

De Spoorwegpolitie heeft ook een grote inspanning geleverd. "Tijdens de Olympische Spelen hebben we 122 internationale patrouilles (gemiddeld 3 politieagenten) uitgevoerd op de lijnen tussen Brussel en Rijsel/Parijs, waarvan 68 gemengde patrouilles met onze Franse collega's", vertelt eerste commissaris Guy Theyskens, verbindingsofficier in het Franse Centrum voor internationale samenwerking (CCI).

Guy Theyskens était présent au sein du CCI.
Guy Theyskens was aanwezig in het CCI.

Zeer positieve feedback

Guy Theyskens, eveneens hoofd van de dienst 'Sport' van de Directie van de operaties inzake bestuurlijke politie (DAO), was tijdens een deel van de Olympische Spelen aanwezig in het CCI om een snelle informatie-uitwisseling te bevorderen. Zijn collega Aline Gernay nam het van hem over op het einde van de competitie.

De eerste commissaris maakt een positieve balans op van deze Olympische Spelen. “Ik geloof dat ik kan zeggen dat de totale inspanning van de Geïntegreerde Politie niet onopgemerkt is gebleven. Frankrijk stelde de steun door de inzet van personeel voor de verschillende gespecialiseerde en niet-gespecialiseerde opdrachten, erg op prijs. De algemene feedback is zeer positief, zowel van onze eenheden als van onze externe partners.”

Dronebestrijding (DAS)

Frankrijk heeft C-UAS-steun (dronebestrijding) gevraagd rond het Pierre Mauroy-stadion in Rijsel. De verantwoordelijken van DAS benadrukken de uitstekende samenwerking met hun Franse en Nederlandse collega's. "Onze Franse collega's hebben de Belgische manier van werken erkend en zeer gewaardeerd, en lieten er zich vervolgens door inspireren. De Fransen en Nederlanders ontdekten ook het nut van ons regievoertuig van waaruit we de gegevens analyseerden en doorstuurden. Omdat onze detectieantenne zo efficiënt is, willen onze Franse collega's er zelf een aanschaffen", zegt DAS die er zelfs in geslaagd is … drugsleveringen per drone te spotten boven de gevangenis van Rijsel, op 10 km van het stadion!

Dronebestrijding (DAS)
Spoorwegpolitie (SPC)

Spoorwegpolitie (SPC)

De Fransen hebben ook onze collega's van de Spoorwegpolitie bedankt. "De leidinggevenden van de Franse grenspolitie hebben hun grote tevredenheid geuit over het gezamenlijke werk van de afgelopen weken. De directeur operaties van SPC heeft de indruk dat de steun voor dit uitzonderlijke evenement het vertrouwen en de banden tussen de Belgische en Franse diensten heeft versterkt", leggen de collega's van SPC uit.

Hondensteun (DACH)

De opdrachten uitgevoerd door de explosievenhonden en hun geleiders waren unieke ervaringen. "Tijdens de eerste weken hebben onze teams deelgenomen aan de sweepings (preventieve doorzoekingen, n.v.d.r.) van sites zoals het Olympisch Dorp en de verschillende stadions in Parijs en Rijsel. Onze collega's hebben de stand-byperiodes goed benut door te trainen met de Fransen. Het was erg nuttig om elkaars technieken te leren kennen, maar ook om te zien hoe de honden reageren op buitenlandse producten", vertellen de leden van de Directie hondensteun.

Hondensteun (DACH)
Hondensteun (DACH)

Interventiekorps (CIK) en Lokale Politie

De collega's die aan de opdrachten hebben deelgenomen, benadrukken de zeer goede samenwerking met de Franse nationale politie en de zeer positieve feedback van supporters uit verschillende landen, onder wie veel Belgen, over de aanwezigheid van buitenlandse politiemensen in hun nationale uniformen.

De aanwezigheid van buitenlandse politieagenten in uniform maakt het veel gemakkelijker om een dialoog tot stand te brengen. Het publiek benadert hen zelf voor een gesprek.

De verbindingsambtenaar

Naast zijn politieopdrachten onderhield de verbindingsambtenaar van de Federale Politie ook nauwe contacten met de verantwoordelijken van de Belgische olympische delegatie om de best mogelijke reisregeling voor de atleten tussen België en Frankrijk te verzekeren.

De Belgische ambassadeur in Parijs, Z.E. dhr. Jo Indekeu, bedankte oprecht alle teams: “Dankzij onze uitwisselingen en jullie verslagen kregen we op elk moment een overzicht van de veiligheidssituatie in het land en de antwoorden van Frankrijk op de verschillende uitdagingen. Ik wil ook de vele Belgische politiemensen bedanken die naar Frankrijk zijn gereisd om de Franse politie te steunen en die ik heb ontmoet in het Parijse Noordstation of in Rijsel. Frankrijk stelde deze steun erg op prijs, zoals de minister van Binnenlandse Zaken, de heer Darmanin, me onlangs vertelde.”

Start Paralympische Spelen op 28 augustus

De Spelen zijn nog niet voorbij, want de Paralympics beginnen nu woensdag 28 augustus. Een verbindingsofficier van DAO zal opnieuw aanwezig zijn in het CCI om de informatie-uitwisseling te verzekeren. Er is ook een nieuwe inzet van explosievenhonden van de Directie hondensteun gepland.

Labels