Meer dan 150 miljoen pakjes, en hoeveel daarvan bevatten drugs?

Op deze Internationale dag tegen drugsmisbruik en drugshandel gaan we samen met eerste commissaris Marc Vancoillie dieper in op een fenomeen dat moeilijk te kwantificeren is: drugs verstopt in postpakketten. 

Meer dan 150 miljoen pakjes, en hoeveel daarvan bevatten drugs?

Ook al is het fenomeen moeilijk op te sporen, het is een echte bekommernis voor de politie en de douane. "Je kunt drugs vinden in kleding, computers, voeding, speelgoed enz. Gelukkig beseffen steeds meer mensen de omvang van het probleem en worden er steeds meer partnerschappen aangegaan", legt eerste commissaris Marc Vancoillie, verantwoordelijke van de dienst Drugs bij DJSOC uit.

Sinds 2019 voert DJSOC Drugs het project 'Postkoets' uit in nauwe samenwerking met de FGP Halle/Vilvoorde, het parket van Halle/Vilvoorde en de douane. Het project wordt momenteel geleid door DJSOC Centrex Drugs en heeft het mogelijk gemaakt om talrijke samenwerkingsverbanden op te zetten om het hoofd te bieden aan de vindingrijkheid van het drugsmilieu. "Steeds meer politiezones en arrondissementen zetten er middelen voor in. Het recente dossier dat begon met de inbeslagneming van 5 kilo marihuana die per pakket uit Spanje was verzonden en vorig jaar eindigde met de totale inbeslagneming van ... ongeveer 3,5 ton drugs verdeeld over honderden pakketjes en de arrestatie van Chinese criminelen, gaf ons een idee van de omvang van het fenomeen."

Plus de 150 millions de colis et combien cachant de la drogue ?
Plus de 150 millions de colis et combien cachant de la drogue ?
Een recente inbeslagname van MDMA naar Australië.

Voortdurende informatie-uitwisseling

Met 151 miljoen pakjes die alleen al in 2022 vanuit landen buiten de Europese Unie naar België verstuurd werden, blijft het voor drugshandelaars echter verleidelijk om daar drugs in te verbergen.  "Webestrijden het fenomeen door de uitwisselingen met de douane en de transportfirma's te intensiveren. En binnen de politie staan we in contact met de verbindingsofficieren maar ook met de communicatie- en informatiediensten van de arrondissementen (SICAD), de FGP's en de politiezones."

In november 2021 nam Marc Vancoillie ook het initiatief tot een internationale opleiding van een week over drugshandel via postdiensten en pakketbezorgers, onder leiding van het Europees Politiecollege (CEPOL) en in samenwerking met de douanediensten. "De opleiding vond eerst twee jaar plaats in Leipzig en vorig jaar in Nederland. In september van dit jaar ontvangen we alle actoren in Brussel. Het gaat om de douane, maar ook om politiemensen en vertegenwoordigers van Europol, Eurojust, verbindingsofficieren van Australië, de VS, Engeland ... Er zijn heel wat geïnteresseerden."

De resultaten van een Australische inbeslagname.

Zich organiseren tegenover nieuwe drugs

Op 26 oktober werd in samenwerking met het Secretariaat-Generaal van de Benelux Unie een eendaagse Nederlandstalige opleiding georganiseerd voor magistraten, collega's van de lokale en federale politiediensten en douanebeambten uit België en Nederland om hen bewust te maken van drugs die via postpakketten worden verzonden. "Hier hebben we ons gericht op Nederlandstaligen. Maar we willen in de nabije toekomst dezelfde opleiding aanbieden aan Franstaligen in Brussel en Wallonië."

Hoewel het fenomeen van het versturen van drugs verborgen in pakjes momenteel meer in Vlaanderen wordt vastgesteld, is er een dark number. "Ondanks de regelmatige drugsvangsten weten we natuurlijk niet hoeveel kilo er door de mazen van het net glipt ..."

Terwijl ketamine uit India terrein wint op de markt, maakt Marc Vancoillie zich zorgen over de post-covidperiode. "De mensen feesten weer en gebruiken drugs, met name op festivals … Vroeger was xtc erg in trek maar tegenwoordig is ketamine in opmars. En deze drug is zeer gevaarlijk, vooral wat betreft beroertes en hartaanvallen ..."

Labels