Lokale en federale politie nemen op 21 juli het Poelaertplein in

Educatieve, informatieve en sportieve activiteiten voor jong en oud

BRUSSEL, 15/07/2014. - Op 21 juli, onze nationale feestdag, zal de geïntegreerde politie (lokaal en federaal) zichtbaar aanwezig zijn om de veiligheid van de bezoekers te waarborgen. Het is voor de politiediensten ook de gelegenheid om de Belgen het hele gamma aan diensten, materiaal en personen voor te stellen dat dagelijks werkt voor ieders welzijn en een veiligere samenleving.

Zoals elk jaar defileren de diensten van de geïntegreerde politie aan boord van verschillende voertuigen voor de koninklijke tribune en de bevolking. Voor het dertiende jaar op rij zal de politie ook aanwezig zijn op het Poelaertplein om er de bezoekers in een feestelijke en ontspannen sfeer te ontvangen. Groot en klein zal er kunnen genieten van educatieve, informatieve en zelfs sportieve activiteiten.

Een politiedorp voor durvers

De geïntegreerde politie neemt van 10 tot 22 uur het Poelaertplein in. Bezoekers, los van hun leeftijd of interesses, kunnen er kiezen uit een veelvoud aan activiteiten.

  • Cel vermiste personen, Child Focus en de Scheepvaartpolitie: de leden van de Cel leggen gepassioneerd uit hoe ze elke dag opnieuw te werk gaan om vermiste personen terug te vinden.
  • Directie van de selectie en rekrutering: een ploeg van specialisten antwoordt er op vragen van al wie interesse heeft in een loopbaan bij de politie.
  • Dienst drugs van de federale politie: welke drugs bestaan er vandaag en wat zijn hun negatieve gevolgen? Dit ontdek je bij de speurders van de dienst drugs van de federale politie.
  • Technische en wetenschappelijke politie van de Federale gerechtelijke politie van Brussel: een plaats delict en sporen die met het blote oog niet zichtbaar zijn, wat nu? Leden van het labo leggen de verschillende aspecten van hun job uit.
  • Museum van de geïntegreerde politie: ter gelegenheid van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog kunnen kinderen van 10 tot 13 jaar deelnemen aan een ganzenspel. Zo komen ze meer te weten over de manier waarop de rijkswacht en de politie die periode beleefd hebben.
  • Diversiteit en cyberhate: diversiteit en respect op het internet zijn enorm belangrijk voor de politie. De bezoeker vindt er informatie over de campagne 'Stop Cyberhate' en over de 'No Hate Movement' van de Raad van Europa.De lokale politiezones Blankenberge-Zuienkerke, Leuven en Comines-Warneton geven er ook uitleg over de gevaren van het internet en preventietips. Ze stellen er ook het gebruik van sociale media door de politie voor.
  • Tuimelwagens: wil je aan den lijve ervaren hoe belangrijk het is een veiligheidsgordel te dragen in de wagen, maak dan zeker een ritje aan boord van een van de tuimelwagens van de federale politie en de lokale politie van Charleroi.
  • Het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) stelt haar nieuwe campagne « Ervaring » voor om beginnende chauffeurs te sensibiliseren voor de problematiek van onervarenheid achter het stuur.
  • Demonstraties van politiehonden en hun efficiëntie bij patrouilles en fouilles.
  • Death Ride: voor de durvers!
  • Politiehelikopter in static show : de Dienst luchtsteun zal aanwezig zijn met een McDonnell Douglas 202.
  • De sproeiwagen van de federale politie demonstreert meermaals hoe ze wordt ingezet tijdens openbare ordehandhaving.
  • Quiz, ballonnen en geschenkjes!De Politie Brussel HOOFDSTAD Elsene biedt als gastzone vele plezante en didactische activiteiten aan. Aan de kinderen wordt er eveneens bijzondere aandacht geschonken. Zo zal de stand "Interventies en operaties" hen toelaten om in de huid te kruipen van een ordehandhaver. De kinderen worden uitgerust met een helm, een ordehandhavingsvest en beenbeschermers. Zo zullen ze enkele ogenblikken instaan voor het goede verloop van een Europese top. De meest moedige kunnen de klimmuur op, of een touwenparcours met een mini deathride afleggen. Deze attracties werden speciaal voor hen opgezet.

De 6- tot 12-jarigen, best wel zwakke weggebruikers, kunnen hun kennis van het verkeersreglement testen op de behendigheidspiste van de zone Brussel HOOFDSTAD Elsene. Na deze test zal hen een brevet worden overhandigd. Ook aan de ouders werd gedacht. In volle vakantieperiode zal de stand "Technopreventie" de nodige informatie vertrekken in verband met de beveiliging van de woning tegen inbraak.

Op het programma van deze 13de editie van het politiedorp staan informatie over de verschillende diensten en opdrachten van de Politie Brussel HOOFDSTAD Elsene, raadgevingen en amusement.

Ook andere diensten zijn aanwezig: de Gespecialiseerde interventiedienst, de mobiele commissariaten van La Louvière en Zuiderkempen, de lokale politie van Luik met de crashtest, de zone Schaarbeek/Sint-Joost-ten-Node/Evere met uitleg over het belang van nabijheidspolitie.

Samenstelling van het defilé

Detachement te voet samengesteld uit 2 pelotons:- aspirant-inspecteurs van de politiescholen van Luik en Gent;- gespecialiseerde aspirant-hoofdinspecteurs van de federale politieschool;- aspirant-commissarissen van politie van de federale politieschool onder wie 2 kandidaten officieren van het Groothertogdom Luxemburg;- 10 hondengeleiders van de PZ Brussel-WestHet detachement te voet wordt voorafgegaan door 3 figuranten in rijkswachtuniform die in het historisch deel defileren, ter herdenking van de Eerste Wereldoorlog.

Gemotoriseerde geïntegreerde detachement (lokale en federale politie)- Pijl van 11 motors (Harley-Davidson en Yamaha) van PZ Brussel HOOFDSTAD Elsene- Toyota IQ van de nabijheidsdienst van PZ Mons-Quévy- Twee Toyota Prius "Jobpol" van de Directie van de rekrutering en de selectie met de nieuwe striping- Voertuig Volvo XC 60 van de PZ Brakel- Voertuig Volvo XC 60 van de PZ Pajottenland- Combi Volkswagen T5 van de Spoorwegpolitie- Voertuig Volvo XC 60 van de Spoorwegpolitie- Brommers van de PZ La Louvière- Nieuwe VW Caddy van de Dienst hondensteun (federale politie)- Voertuig voor hondengeleider van de Luchtvaartpolitie (federale politie)- Vrachtwagen Mercedes Benz Axor 1924 (voor 4 paarden) van de Politie te paard (federale politie)- Combi Volkswagen T5 van de PZ Dendermonde- Jeep Nissan Qashqai van de PZ Waver- Fietsbrigade van de PZ Mons-Quévy- Een motorrijder BMW van de PZ AMOW- Jeep Toyota Landcruiser « Camlock » van de Speciale eenheden- Combi Volkswagen, fotogrammetrievoertuig van de Wegpolitie Antwerpen- Voertuig Audi A4 break van de PZ Beloeil Leuze- Pijl van motors Yamaha FJR 1300 van de Wegpolitie

Labels