LinkedIn, een droomdoelwit

De actualiteit van de laatste weken heeft aangetoond dat de cybercriminelen hun strategieën hebben aangepast. Men stelt zich de computerhacker nog steeds afgezonderd in een kamer vol computers voor, die codes aan het vervalsen is om de software aan te maken die hij als attachment bij een mail zal sturen volgens welke u de loterij hebt gewonnen.

Dit beeld is echter achterhaald. De mensen die beroepshalve met digitale veiligheid bezig zijn, krijgen tegenwoordig te maken met zeer georganiseerde cybercriminelen die intensief gebruikmaken van de informatie die we verspreiden, in het bijzonder via de sociale media.

De ondernemingen zijn uitgelezen doelwitten geworden, vooral dankzij de informatie die wordt verzameld via sociale media zoals LinkedIn.De laatste maanden hebben we een opmerkelijke toename kunnen vaststellen van de gevallen van phishing via dit sociale netwerk gericht op beroepsdoeleinden. De houder van een profiel die in een welbepaalde sector werkt en die bovendien heel wat details heeft vrijgegeven over de functie die hij bekleedt, krijgt een bericht van een ander lid met een gelijkaardig profiel. Hierin wordt voorgesteld ervaringen in hun activiteitendomeinen uit te wisselen, of kennis te nemen van een verslag dat hem zou kunnen interesseren. Wanneer het verslag geopend wordt, zal het de computer waarop het getoond wordt echter besmetten.Een recente enquête heeft aangetoond dat de waakzaamheid ten aanzien van LinkedIn veel kleiner is dan ten aanzien van Facebook of Twitter. Binnen de ondernemingen beperkt slechts 20 % de toegang ertoe, terwijl ze de toegang tot de twee andere wel beperken. Diezelfde enquête toonde aan dat de mensen zich twee keer meer in de val laten lokken door de aanvallen via dit netwerk.

Het is dus belangrijk u enkele tips te geven als u een gebruiker bent van dit beroepsnetwerk.Zoals alle sociale netwerken 'leeft' LinkedIn van de informatie die u deelt. Uw profiel kan dus worden gebruikt voor marketingdoeleinden. U zou moeten weten dat de standaardinstellingen van LinkedIn zo zijn gekozen dat u de geadresseerde bent van promotiemails die naar de mailbox worden gestuurd die u aan uw profiel hebt gekoppeld.

Concreet raad ik u aan alle vakken van de pagina "Privacy en instellingen" uit te vinken.

Wees ook voorzichtig met de uitnodigingsmails die u krijgt en waarin u wordt gevraagd een contact te aanvaarden. Hetzelfde geldt voor alle mails die een link bevatten waarop u kunt klikken.Het is verkieslijk in te loggen op uw profiel en er de verzoeken die u hebt gekregen te bevestigen.-

Labels