Jongeren, hun foto's en de risico's van het web

Kent u Snapchat? Met deze toepassing voor smartphone kunt u foto's nemen en ze naar uw contacten sturen. Hierbij kunt u bepalen hoelang de foto te zien zal zijn op de terminal van de persoon die de foto ontvangt. Dit kan gaan van 1 tot 10 seconden.

Voor de jongeren biedt die functionaliteit mogelijkheden waarvan ze graag gebruikmaken.Het meisje van een jong koppel heeft zin om hem plezier te doen en zendt hem een foto waarop ze gedeeltelijk naakt is.In vertrouwen, want de foto zal slechts enkele seconden te zien zijn.

De dag daarop gaat de foto echter rond op school en het meisje dat erop te zien is, is het voorwerp van spot en zelfs van beledigingen.Bepaalde personen met slechte bedoelingen maken screenshots, met daardoor nieuwe problemen. Er zijn sites ontwikkeld waarmee u zich op uw account kunt inloggen en de foto's kunt zien zonder dat de persoon die ze heeft gestuurd de ontvangstbevestiging krijgt die meldt dat de foto's bekeken zijn.U kunt de foto ook bewaren zonder medeweten van de maker ervan en hem vervolgens een andere bestemming geven.

Met de site kunt u de foto zien en kopiëren en de persoon die de foto heeft gestuurd laten geloven dat hij niet werd bekeken.Dat zou hem kunnen geruststellen als hij spijt zou hebben van de verstuurde foto.

Ook de activiteiten van de hackers in dit domein mogen we niet vergeten. Half oktober vernamen we dat de hostservers van één van de door mij vermelde toepassingen was gehackt. Deze toepassing heette Snapsaved. Ik gebruik de verleden tijd omdat de dienst ondertussen offline is.De ontwikkelaars en beheerders ervan hebben via Facebook toegegeven dat ze fel werden bekritiseerd wegens een stomme configuratiefout van hun webserver.En zo doen honderdduizenden te grabbel gegooide foto's de mensen die erop staan niet echt plezier.

Al in januari van dit jaar was een groep hackers erin geslaagd een gegevensbank aan te maken met de gebruikers van de dienst. In hun geval hadden ze zich beperkt tot het aantonen van het beperkte beveiligingsniveau van de toepassing.

Ter informatie, die gegevensbank bevatte 4 600 000 pseudoniemen en eraan gekoppelde telefoonnummers.Mijn tip voor de ouders: ga de discussie over dit middel aan. Jongeren zijn impulsief en het is belangrijk hen zeer concreet uit te leggen wat er vooral op het vlak van imago op het spel staat. Ze moeten hen echter ook wijzen op de kwetsbaarheid van de toepassing zelf.-

Labels