€ 75 595 aan cash geld in beslag genomen in België tijdens grote grensoverschrijdende actie

In de week van maandag 27 mei tot zondag 2 juni 2024 hebben de politie- en douanediensten in Nederland, Luxemburg, Frankrijk en België opnieuw een ‘Etoile-actie’ georganiseerd, een grensoverschrijdende actie tegen georganiseerde drugsdistributienetwerken. 

€ 75 595 aan cash geld in beslag genomen in België tijdens grote grensoverschrijdende actie

Tijdens deze internationale actie werden in ons land 1395 personen gecontroleerd in 986 voertuigen, 12 treinen en 4 bussen. 87 personen bleken in het bezit van drugs, 22 personen waren onder invloed. Er werden in de loop van de actie 18 voertuigen in beslag genomen en 12 personen aangehouden.

Deze actie maakt deel uit van de 'Hazeldonk'-samenwerking waarbij de politie- en douanediensten van de Benelux-landen en Frankrijk de georganiseerde drugsdistributienetwerken en de daarbij betrokken criminele organisaties aanpakken. Op verschillende locaties gebeurden de controles door gemengde teams van douane en politie, waardoor er eenvoudig (internationaal) uitgewisseld en snel gehandeld kon worden.

Mede dankzij deze uitwisseling van expertise konden in totaal 4 voertuigen met een professioneel ingebouwde ruimte worden terug gevonden. Eén van deze voertuigen werd aangetroffen in de buurt van Antwerpen, weliswaar zonder illegale goederen. Toch kon dit voertuig door de Wegpolitie in beslag worden genomen, dankzij de nieuwe wetgeving die het bezit van dergelijke voertuigen strafbaar stelt. In Nederland werd er, in een ander voertuig met verborgen ruimte, meer dat 30 kg cocaïne teruggevonden.


Inbeslagnames in België


Hashish: 53,25 gram
Marihuana: 303,03 gram
Joints: 36 stuks
Spacecake: 101 gram
Zaadjes voor cannabisplanten: 11 stuks
Paddo’s: 22,48 gram
Heroïne: 5701 gram
Ketamine: 1,28 gram
Cocaïne: 1175,75 gram
Lachgas: 159 liter
XTC: 28 pillen
GHB: 135 ml
Wapens: 5 stuks
Geld: € 75 595
 

Opvallende gebeurtenissen

De Federale Wegpolitie van Luxemburg controleerde op 28 mei omstreeks 15u50 een Frans voertuig, bestuurd door een Fransman. In het voertuig werden 11 blokken heroïne (5697 gram)  en 1 blok cocaïne (1155 gram) aangetroffen. De bestuurder werd aangehouden.

In de nacht van donderdag op vrijdag, rond 1 uur, probeerde een voertuig met vier inzittenden te ontsnappen aan een wegcontrole op de N81 in Aubange, in de provincie Luxemburg. De vluchtende auto reed er over een door de politie aangebrachte wegversperring en vervolgde zijn weg ondanks vier lekke banden, achtervolgd door verschillende politievoertuigen, alvorens te stoppen nabij het station van Aubange. De vier inzittenden gingen er vervolgens te voet vandoor.
In het voertuig werd drie kilo explosieven gevonden. De ontmijningsdiensten kwamen ter plaatse en een twintigtal huizen in de buurt moesten worden ontruimd om de explosieven in alle veiligheid gecontroleerd tot ontploffing te brengen in het bos van Athus. Drie mensen konden worden opgepakt. Het onderzoek moet uitwijzen wat de inzittenden met de explosieven van plan waren.

De lokale politiezone MINOS kon een dealer onderscheppen die nog in het bezit was van 14 gram cocaïne en 1125 euro.

Tijdens deze actie werd er in België in totaal 75 595 euro aan cash geld in beslag genomen. Zo kon de Spoorwegpolitie in Brussel bijvoorbeeld 1900 euro terugvinden op één persoon, kon de Federale Wegpolitie van West-Vlaanderen 33.000 euro terugvinden verstopt in een Nederlands voertuig, en kon de Lokale Politie Bilzen-Hoeselt-Riemst bij de grensovergang richting Nederland ook 33 950 euro aantreffen in een zak weggestoken in een Nederlands voertuig.