ENFAST – het Europees netwerk van fugitive-teams arresteerde al 450 internationaal voortvluchtige

BRUSSEL, 15/09/2014. - Van 16 tot 18 september 2014 komen 70 Europese experten samen in Brussel voor een ENFAST‑meeting. Deze deskundigen maken deel uit van de nationale politieteams die voortvluchtige criminelen opsporen en arresteren. Sinds de oprichting van ENFAST- het Europese netwerk van fugitive-teams- werden al 450 internationaal gezochte criminelen opgepakt.

Ontstaan van ENFAST

In september 2010 kon het Belgische FAST-team, dat deel uitmaakt van de federale politie, de oprichting van het ENFAST-netwerk realiseren. Voortvluchtigen binnen de Europese Unie worden op de hielen gezeten door fugitive-teams die door hun nationale contactpunt permanent kunnen bereikt worden. Zo kan er onmiddellijk actie worden ondernomen wanneer het ene EU-land een binnengekomen tip uit een andere EU‑lidstaat krijgt en zo kan binnenvallen in de schuilplaats van een internationaal gesignaleerde voortvluchtige. Wat ooit 'wishful thinking' was is door ENFAST realiteit geworden. Door deze samenwerkingsvorm werden reeds 450 voortvluchtigen bij de lurven gepakt.

De 6de ENFAST-meeting

Dit is inmiddels al de zesde ENFAST-bijeenkomst. Tijdens deze meeting worden actuele dossiers besproken en nieuwe technologieën en goede praktijken uitgewisseld.

De meeting wordt ondermeer bijgewoond door Serge Brammertz, procureur bij het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag.

Na meer dan 4 jaar het ENFAST-project te hebben geleid, geeft FAST-België eind 2014 de fakkel door aan FAST-Duitsland die het project en het netwerk verder zal opbouwen.

FAST-België

De Belgische federale politie beschikt sinds eind 1999 over een speciaal team dat zich uitsluitend bezighoudt met het opsporen en arresteren van internationaal gezochte voortvluchtige criminelen.

Onlangs kwam het FAST nog in het nieuws met de arrestatie in Brussel van Frankrijk's 'Most Wanted' Mohamed Benabdelhak en van de neonazi Tomas Boutens in Hamont-Achel.

Labels