Cyberveiligheid: Opgelet voor nepleningen op Facebook

Facebook bevat een aantal posts die bedoeld zijn om je op te lichten. Er zijn onder andere nepaanbiedingen voor financiële leningen te vinden. Onze expert in cyberveiligheid komt terug op het fenomeen. 

Cybersécurité : Attention aux faux prêts financiers sur Facebook

Oplichters zijn actief op de sociale netwerken en in het bijzonder op Facebook. Er worden nepleningen aangeboden met een rentevoet die varieert tussen 2 en 4% ongeacht het beoogde project. Je zou kunnen denken dat je geen risico loopt door informatie in te winnen bij de persoon die er reclame voor maakt ... maar niets is minder waar. "Deze persoon, die je via het mailadres in de advertentie hebt gecontacteerd, zal je uitleggen dat hij een dossier moet aanleggen om het bedrag te berekenen voor de terugbetaling van de lening die je wenst aan te gaan. Hij benadrukt uitdrukkelijk dat je mailverkeer volledig vertrouwelijk is, aldus commissaris Bogaert.  

Je krijgt dan een document waarin je verzocht wordt persoonlijke informatie te geven. Na het te hebben teruggestuurd, krijg je een contract dat je hem ondertekend terug moet bezorgen. "Er wordt vervolgens contact met je opgenomen en de onderneming of haar vertegenwoordiger legt je uit dat er administratieve kosten zullen zijn die je moet betalen door een postwissel te sturen of door gebruik te maken van een PayPal-account waar de oplichters controle over hebben." 

 

Hoe de oplichterij herkennen?

Om niet in de val te lopen, komt Olivier Bogaert terug op een paar aanwijzingen die je in de gaten moet houden:  

"Ten eerste bevat het gebruikte profiel weinig persoonlijke afbeeldingen en het account werd recentelijk aangemaakt. De enige publicaties die erop verschijnen hebben betrekking op financiële leningen en de houder is lid van verschillende groepen waarin hij steeds hetzelfde bericht publiceert. En tot slot is het gebruikte mailadres vaak een Outlook- of Gmail-adres. Daardoor is het niet mogelijk om een bekende financiële instelling te identificeren."

Om jezelf te beschermen herinnert onze commissaris er ten slotte aan om nooit je persoonlijke gegevens vrij te geven en nooit geld voor te schieten. Stuur ook zeker geen kopieën van je identiteitsdocumenten of facturen op en meld oplichtingsberichten en -pagina's via de door Facebook daartoe bestemde procedure. 

 

Meer weten?

 

  •