Cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen: jaarcijfers Federale Politie en Justitie

In 2024 bleven de Federale Politie en Justitie samen met hun partners inzetten op de strijd tegen de maritieme cocaïnetrafiek via de haven van Antwerpen. De Scheepvaartpolitie met haar Havenbeveiligingskorps verrichtte 128 druggerelateerde arrestaties in het havengebied, waaronder 98 arrestaties van uithalers. De in maart opgerichte recherche van de Scheepvaartpolitie onderzocht 55 druggerelateerde zaken. 

Cocaïnesmokkel via de haven van Antwerpen: jaarcijfers Federale Politie en Justitie

De Federale Gerechtelijke Politie Antwerpen startte 91 nieuwe dossiers op rond de internationaal georganiseerde cocaïnesmokkel via de zeehaven. En in totaal werden door de rechtbank 243 veroordelingen uitgesproken in dossiers rond de invoer van drugs via de haven.



In Europa wordt de haven van Antwerpen, samen met die van Rotterdam en Hamburg, het meest gebruikt door internationale drugsorganisaties om cocaïne Europa binnen te smokkelen. Samen met haar partners, waaronder de Lokale Politie, de Douane, Justitie en buitenlandse partners, zet de Federale Politie zich ten volle in om de maritieme cocaïnesmokkel in kaart te brengen en de criminele netwerken achter die smokkel te bestrijden. Dat gebeurt op verschillende fronten en met verschillende eenheden.



De Scheepvaartpolitie


In 2024 verrichtte de Scheepvaartpolitie 128 druggerelateerde arrestaties in het Antwerpse havengebied, waaronder 98 drugsuithalers die het havendomein waren binnengedrongen en 13 personen die betrapt werden in een ‘Trojaanse’ container. 16 van de 128 arrestanten waren minderjarig. 51 arrestanten hebben de Belgische nationaliteit, 48 de Nederlandse en andere voornamelijk de Albanese, Kroatische, Franse, of Bulgaarse nationaliteit. Dankzij het in 2023 opgerichte Havenbeveiligingskorps kan er meer dan vroeger gepatrouilleerd worden in het havengebied en is de Scheepvaartpolitie sneller ter plaatse wanneer er bijvoorbeeld een melding over een uithaling binnenkomt.  

De in maart 2024 opgerichte recherchedienst van de Scheepvaartpolitie in Antwerpen onderzocht 55 druggerelateerde zaken, voornamelijk drugsuithalingen. Daarnaast werden ook 16 andere, niet-druggerelateerde onderzoeken geopend. De recherche van de Scheepvaartpolitie werkt nauw samen met de Federale Gerechtelijke Politie, die zich meer specifiek richt op de bovenbouw van de criminele organisaties.
 
Bij de Port Intelligence Desk van de Scheepvaartpolitie zijn intussen 7 mensen aan het werk. Deze dienst speelt een sleutelrol in de uitwisseling en verwerking van informatie tussen de verschillende veiligheidsdiensten en andere partners en heeft de informatiepositie van de Scheepvaartpolitie het afgelopen jaar sterk verbeterd.



De Federale Gerechtelijke Politie


In 2024 startte de Federale Gerechtelijke Politie (FGP) Antwerpen 91 nieuwe dossiers op in verband met de maritieme cocaïnesmokkel via de haven. De FGP richt zich op de top van criminele organisaties, hun bezittingen én op de makelaars, dat is de tussenlaag die de uitvoerders van geweldsfeiten, uithalingen, witwasoperaties, etc. rekruteert en aanstuurt. Nieuwe dossiers werden onder andere opgestart na aanslagen of bedreigingen in het drugsmilieu, inbeslagnames van drugs of de arrestatie van uithalers. Ook op basis van informatiegaring uit binnen- en buitenland werden dossiers opgestart en aangevuld. In 2024 arresteerde en verhoorde de FGP Antwerpen in totaal 234 personen in het kader van haar lopende onderzoeken. Deze onderzoeken leidden ook tot inbeslagnames van drugs en bezittingen en tot de ontmanteling van criminele netwerken. 



Justitie

 
In 2024 hebben de rechtbank in Antwerpen en de rechtbank in Oost-Vlaanderen, die beiden bevoegd zijn voor het havengebied, in totaal 55 dossiers rond de invoer van drugs via de haven behandeld. In die 55 dossiers werden in totaal 243 veroordelingen uitgesproken. Daarnaast werd er 852 jaar gevangenisstraf opgelegd, 6.817.600 euro geldboete, 70.798.138 euro verbeurdverklaring en maar liefst 1.720 jaar havenverbod.  


Annelies Verlinden, ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken: “We hebben de afgelopen legislatuur van de strijd tegen drugs een topprioriteit gemaakt. Naast de Scheepvaartpolitie is er ook geïnvesteerd in de Federale Gerechtelijke Politie en is er een nationaal drugscommissariaat opgericht. We kunnen positieve effecten vaststellen in de Haven van Antwerpen, maar tegelijk weten we dat de georganiseerde criminaliteit steeds de weg van de minste weerstand zal zoeken. We moeten dus waakzaam blijven en daarom ook de volgende legislatuur de nodige inspanningen blijven leveren. De inzet van de Federale Politie, maar evenzeer van de Lokale Politie, loont. Het is een moeizame strijd, maar wel een strijd die we als overheid, mede door internationale samenwerking, moeten blijven voeren.”

Paul Van Tigchelt, ontslagnemend vice-eersteminister en minister van Justitie en Noordzee: “Het havenbeveiligingskorps en de recherche van de Scheepvaartpolitie zijn ondanks hun prille bestaan reeds een cruciale schakel in de aanpak van cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven. Dankzij de permanente aanwezigheid op het terrein en extra onderzoekscapaciteit kan de Federale Gerechtelijke Politie zich bovendien meer concentreren op de bovenbouw van de criminele netwerken en het in beslag nemen van de criminele vermogens. In 2024 werden 243 personen veroordeeld voor cocaïnesmokkel via de Antwerpse haven en is bijna 71 miljoen euro verbeurdverklaard. Toptargets worden bovendien steeds vaker uitgeleverd uit voormalige vrijhavens zoals de Verenigde Arabische Emiraten. Het net begint zich te sluiten, maar we zijn er nog lang niet. De georganiseerde misdaad past zich telkens aan. Onze diensten moeten constant innoveren en bijsturen.”