Belgische politiemensen begeleiden supporters rode duivels in Brazilië

BRUSSEL, 05/06/2014. - Naar aanleiding van het wereldkampioenschap voetbal vertrekken op zaterdag 7 juni 2014 zeven Belgische politieambtenaren naar Brazilië. Zij zullen er, op vraag van de Braziliaanse overheid, tijdens het WK instaan voor de begeleiding van de Belgische supporters en een goede informatie-uitwisseling met de Braziliaanse politiediensten.

De zeven zullen in uniform werken en zijn dus heel herkenbaar voor de Belgische supporters. Het gaat om leden van de lokale en federale politie, zowel Frans-, Nederlands- als Duitstalig.

Vier collega's worden ingezet in de speelsteden van de Rode Duivels en staan er ondermeer ter beschikking van de Belgische supporters. Zij zullen indien nodig de lokale politie ter plaatse adviseren en bijstaan in hun communicatie met de Belgische fans. De drie anderen zullen net als hun collega's van de andere deelnemende landen werkzaam zijn in het internationale politiecentrum (open 24/7) in Brasilia.



De Belgische politiemensen zullen ter plaatse samenwerken met de supportersfederatie 1895, vertegenwoordigers van de Belgische ambassade en de Koninklijke Belgische Voetbalbond. Dit is het resultaat van een partnerschap tussen Binnenlandse Zaken, Buitenlandse Zaken, KBVB en de politie.

Het is niet de eerste keer dat er Belgische politiemensen mee afreizen naar sportevenementen in het buitenland. Inzake voetbal bestaat deze gestructureerde vorm van internationale politiesamenwerking sinds Euro 2000.

Onze collega's hebben ter plaatse geen echte politiebevoegdheid maar vormen een schakel tussen de Braziliaanse politie en de Belgische supporters.



De zeven politiemensen blijven in Brazilië zolang de Rode Duivels in het toernooi zitten. De kosten van deze begeleiding worden grotendeels door de Braziliaanse politie en deels door de Belgische politie betaald. De Belgische politieambtenaren zullen verblijven in een Braziliaanse politiekazerne samen met hun buitenlandse collega's.

Labels