6 arrestaties in witwasonderzoek van FGP Brussel

De Federale Gerechtelijke Politie Brussel heeft maandag, 30/01/2024, een reeks huiszoekingen uitgevoerd in het kader van een onderzoek naar een criminele organisatie die zich bezighoudt met het witwassen van criminele gelden. De criminele organisatie beschikt over meerdere vennootschappen die actief zijn in de dienstensector (reiniging, constructie en transport) en de handel in dranken. 

6 arrestaties in witwasonderzoek van FGP Brussel

Deze vennootschappen bevinden zich in België maar ook in diverse EU-landen. Door het aanmaken van valse facturen wordt het plegen van sociale en fiscale fraude en het witwassen van criminele gelden mogelijk gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van het systeem van het zogenaamde trade based money laundering waarbij werkelijke economische transacties deels worden vervalst of vermengd worden met volledig fictieve facturaties. Er werden verdachte transacties geïdentificeerd tussen vennootschappen actief in het onderhoud, de bouw en het transport en bij de aankoop van handelsgoederen. Bij sommige uitbetalingen van lonen en toekenningen van leningen stellen de onderzoekers zich ook heel wat vragen.

Bij de actie onder leiding van een Brusselse onderzoeksrechter werden 13 huiszoekingen in België en 1 huiszoeking in het Groothertogdom Luxemburg uitgevoerd. Zes personen werden van hun vrijheid beroofd. De onderzoeksrechter zal na hun verhoor beslissen of zij worden aangehouden. Aan de actie namen ook politiemensen van de hondensteundienst en van de coördinatie- en steundienst van Oost-Vlaanderen en Brussel deel. Daarnaast was de Belgische Douane aanwezig en werd de operatie ondersteund door een mobile office van Europol.

Er werd bij de actie ongeveer 25.000 euro aan cash geld aangetroffen en inbeslaggenomen. 1 luxevoertuig werd weggetakeld en een globaal bedrag van 617.000 euro werd geblokkeerd op de bankrekeningen van de verdachte personen en vennootschappen.

Labels