"10 femmes pour un 4000", een project ondersteund door CSD Namen

Op 1 oktober start “Roze Oktober”, de jaarlijkse campagne om de opsporing van borstkanker onder de aandacht te brengen en geld in te zamelen voor onderzoek. De gelegenheid bij uitstek om het initiatief van tien vrouwen die herstellen van borstkanker nemen het op tegen de Monte Rosa! Een prachtig initiatief dat mogelijk wordt gemaakt door de vzw "10 femmes pour un 4000", voorgezeten door eerste commissaris Isabella Caponi van CSD Namen.

Le projet "10 femmes pour un 4 000" soutenu par la DCA Namur

Isabella (vierde van links) met de gidsen, de medische ploeg, de staf van de vzw en de 10 deelneemsters.

Opnieuw omhoog kijken, naar de top: dat is sinds 2013 het symbolische en fysieke doel van de grote uitdaging van de vzw “10 femmes pour un 4000” die sinds kort wordt voorgezeten door eerste commissaris Isabella Caponi. Voor haar project krijgt ze bovendien de steun van eerste hoofdcommissaris en directeur-coördinator a.i. Jean-Pierre Doneux, hoofdcommissaris en diensthoofd Sébastien Libertiaux en haar collega’s.

Zoals de naam het zegt, worden tien vrouwen die herstellen van borstkanker geselecteerd om deel te nemen aan een trainingsprogramma van zes maanden, met als doel de 4000 meter hoge bergtop te bereiken. Dit jaar werd gekozen voor de tweede hoogste top van de Alpen: de Monte Rosa. “Ik werd zelf niet getroffen door de ziekte, maar mijn vader heeft drie keer kanker gehad. Ik sloot me aan bij een groep vrijwilligers via een kennis die psychologe is en o.a. werkte bij de dienst oncologie en spoed van het universitair ziekenhuis van Namen-Dinant en die ook activiteiten voorstelde voor kinderen die zijn geplaatst door de rechter. Samen met een aantal andere mensen hebben we het project en de vzw “10 femmes pour un 4000” opgericht waarvan ik afgelopen jaar voorzitster ben geworden”, aldus commissaris Caponi.

Tussen januari en juni van dit jaar werden tien vrouwen begeleid om hun uitdaging tot een goed einde te brengen. Ze werden uitgekozen door artsen van de ‘Union des Omnipraticiens de l’arrondissement de Dinant’ en oncologen van de provincie Namen, en kregen de expeditie “voorgeschreven” om hun gevoel van eigenwaarde te vergroten en dankzij sport omhoog te klauteren. “Het is een prachtig menselijk avontuur en dankzij dit project doen velen van hen achteraf geregeld aan sport.” Een waar succes, zeker als je weet dat sporten na de diagnose van kanker het risico op herval met 24% vermindert.

De deelneemsters worden begeleid door artsen (diensthoofd oncologie van het universitair ziekenhuis Mont-Godinne, hoofd van de spoedafdeling, hoofd intensieve zorgen van het universitair ziekenhuis van Dinant), een verpleegster, een psychologe, een kinesist-osteopaat en een conditietrainer. En reken maar dat deze laatste de conditie traint: “Elke vrijdag is een groepssessie voorzien van twee uur en elke dag is er ook een individuele training. Op het einde kan die bestaan uit een wandeltocht van 5 uur waarvoor de wekker afloopt om 4u … .”

Activiteiten om deze uitdaging te sponsoren

Hoewel de meeste van de begeleidende professionals dit vrijwillig doen, zijn er voor een uitdaging van deze omvang belangrijke investeringen nodig, zeker wat materiaal betreft. “De deelneemsters hoeven niets te betalen. Voor de financiering doen we een beroep op sponsors of we organiseren evenementen (wandeltochten, chocoladeverkoop, snoepverkoop, concerten, improvisatiewedstrijden, …).”

De groep kijkt tevreden terug op de week die ze doorbracht in Italië, ook al was het niet makkelijk. “We trainden elke dag voor de start van de klim. We trokken twee dagen uit voor de tocht naar de top, met een stop in een berghut. We zijn allemaal tot 4300 meter hoogte geraakt, sommigen zelfs tot 4600 meter. Het was een hele uitdaging, met sneeuwstormen en een bevroren ondergrond bij de afdaling. Het was niet niks, maar wel in vergelijking met wat deze vrouwen hebben meegemaakt! De levensles die zij ons leren … Dit project brengt een groep bij elkaar, maakt veel los. Ook bij ons als organisatoren. De deelneemsters doen ons terugkeren naar de essentie. We kijken anders naar het leven”, getuigt Isabella.

Het project wil niet alleen inzetten op het gevoel van eigenwaarde van de vrouwen, maar ook een belangrijke boodschap verspreiden die onder de aandacht wordt gebracht tijdens Roze Oktober: “Laat je tijdig screenen! Hoe vroeger borstkanker wordt ontdekt, hoe sneller je kan geholpen worden door professionals. Zo heb je alle kansen om dit “euvel” te bedwingen en in te zetten op herstel”, besluit de commissaris van CSD Namen.

10 femmes pour un 4000

Het project is volledig gratis voor de deelneemsters. Maar er is geld nodig voor het bekostigen van de trainingsinfrastructuur, berguitrusting, professionele gidsen, berghut en het logement ter plaatse.

Het vereiste bedrag wordt bijeengebracht dankzij sponsoring en geldinzamelacties. De voorzitster zelf heeft een sponsoractie op touw gezet door gedurende een week te voet naar het werk te gaan (30 km). “Ik heb veel geluk gehad! Heel wat collega’s hebben me gesteund, onder wie de DirCo. Bedankt iedereen!”

Bijdragen voor de volgende edities zijn nu al welkom en kunnen worden overgemaakt op de rekening van de Fondation Mont-Godinne (IBAN: BE08 799-5097070-13) met de mededeling “10 femmes pour un 4000” (bijdragen van 40 euro of meer zijn fiscaal aftrekbaar), of rechtstreeks op de rekening van de vzw “10 femmes pour un 4000” (IBAN: BE89 3631 4833 6985).

Er verscheen zelfs een artikel in de Italiaanse pers:

Octobre rose

Een paar foto’s van de expeditie …

Neem deel aan de Race for the Cure

Tot 31 oktober vindt de Race for the Cure plaats, het grootste wandel- en hardloopevenement dat in Europa wordt georganiseerd ter ondersteuning van de strijd tegen borstkanker waar 1 vrouw op 8 door getroffen wordt. In samenwerking met Think Pink Europa stelt Think Pink België voor om, alleen of in groep, 3 kilometer te stappen of 5 kilometer te lopen. Overal in België worden races georganiseerd om borstkanker zoveel mogelijk onder de aandacht te brengen. Doe ook mee!

 

Meer informatie?

Labels