Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 30 op 31 december 2023 en van 31 december 2023 op 1 januari 2024

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 december en van zondag 31 december 2023 op maandag 1 januari 2024 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit in de politiezone Rivierenland.

In totaal werden 1269 ademtests afgenomen. 12 bestuurders testten positief: 9 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 3 wegens drugs in verkeer.

Vijf rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van  cocaïne. Hierop werd bij haar een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene gaf toe 3 gram coke gesnoven te hebben, op een stevig feestje een week geleden.
  • Een bromfietser weigerde in de Molenveldweg in Bornem te stoppen en nam de vlucht. Na een korte achtervolging kon betrokkene echter gevat worden. Al snel bleek waarom hij liever geen politiecontrole wou: zijn bromfiets was niet ingeschreven en niet verzekerd. De kentekenplaat erop bevestigd, behoort nog toe aan zijn andere bromfiets. Hierop werd die kentekenplaat in beslag genomen wegens misbruik en zal die teruggestuurd worden naar DIV ter schrapping. De bromfiets werd weggetakeld en in beslag genomen. Betrokkene legde tevens een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hij gaf toe net 2 joints gerookt te hebben. Betrokkene had echter zijn rijbewijs niet op zak. Hij is hiervoor extra strafbaar en moet dit nu onverwijld binnenleveren bij onze diensten. Tot slot was betrokkene ook nog in het bezit van 1 joint. Deze werd eveneens in beslag genomen.
  • Nog een bromfietser reed eveneens met een niet verzekerde en niet ingeschreven bromfiets rond. De erop bevestigde kentekenplaat was gewist. Ook deze werd in beslag genomen wegens misbruik en wordt teruggestuurd naar DIV ter schrapping. En ook deze bromfiets werd weggetakeld en in beslag genomen wegens niet verzekering. Betrokkene legde tevens een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hij gaf toe slechts enkel een paar trekken van een joint genomen te hebben.
  • Een bestuurder had 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij is tevens nog maar een beginnend bestuurder. Zijn rijbewijs categorie B is immers minder dan 2 jaar geleden afgeleverd.
  • Een bestuurder had 2,1 gram promille alcohol in zijn bloed.

 

Een bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur.

 

Zes bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 3 uur.

 

Twee bestuurders, houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand werden geverbaliseerd omdat zij reden tijdens een weekendnacht, wat verboden is tussen 22 en 06 uur.

 

Twee bestuurders waren slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Ook zij mochten niet sturen tussen 22 en 06 uur. Tevens zat er telkens geen verplichte begeleider in het voertuig maar wel enkele passagiers, geen houder van een rijbewijs. En ook hier hing er telkens ook geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Twee automobilisten waren totaal geen houder van enig rijbewijs. Zij zullen achteraf gedagvaard worden voor de politierechtbank.

 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van de BOB-wintercampagne en van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels