Persoverzicht van vrijdag 22 december 2023

Feiten van 21/12/2023 om 6 uur tot 22/12/2023 om 6 uur

Mechelen, Zandpoortvest: Inbraak in een tuinhuis. De deur van het tuinhuis wordt beschadigd. Nadeel: gereedschap (bosmaaier en zaagmachine)

Mechelen, Zemstbaan: Poging tot inbraak in een appartement. De gemeenschappelijke toegangsdeur van het appartement wordt beschadigd. Het pand wordt niet betreden.

Mechelen, Onze-Lieve-Vrouwestraat: Diefstal uit een personenwagen die geparkeerd staat op de openbare weg. Een niet-slotvast voertuig wordt betreden. Nadeel: een gsm.

Bornem, Constant Marnefstraat: Inbraak in een woning. Een deur van de woning wordt beschadigd. Het pand wordt betreden. Nadeel: kledij.



Verkeersongeval met lichamelijk letsel

Willebroek, Kersdonk: Aanrijding tussen twee personenwagens waarbij beide bestuurders (een 44-jarige vrouw en een 38-jarige man) lichtgewond raken.





Sensibilisering

De afgelopen dagen heeft lokale politie Rivierenland een aantal meldingen van bankkaartfraude ontvangen van slachtoffers die woonachtig zijn in Mechelen.

De daders gaan doorgaans als volgt te werk. De slachtoffers, vaak oudere mensen, worden opgebeld op hun vaste telefoonlijn en de man aan de lijn doet zich voor als een medewerker van Card Stop. De verdachte ‘waarschuwt’ het slachtoffer en geeft aan dat er handelingen werden vastgesteld op zijn/haar bankrekening. Om het vertrouwen te winnen van het slachtoffer geeft de verdachte het adres, vermoedelijk op basis van het vaste telefoonnummer, door aan de man of vrouw.

De zogenaamde medewerker van Card Stop zegt dat er iemand zal langskomen om de bankkaart op te halen en dat zij enkel de kaart mogen meegeven aan de persoon van Card Stop die de pincode van de bankkaart kan zeggen. De geheime code heeft het slachtoffer nietsvermoedend, tijdens het eerste telefoontje, aan de oplichter gezegd.   

De bankkaart wordt nadien, soms nog tijdens het telefoongesprek zelf, opgehaald door een persoon die de pincode kent. Na het ophalen van de bankkaart worden er betalingen of geldafhalingen gedaan in het stadscentrum van Mechelen.  



Belangrijke aandachtspunten om bankkaartfraude te voorkomen:

  • ‘Card Stop’ contacteer je zelf wanneer een bankkaart(en) gestolen werd(en) op het nummer 078 170 170;
  • Medewerkers van ‘Card Stop’ nemen nooit zelf contact op met slachtoffers;
  • Geef nooit persoonlijke gegevens of geheime codes aan derden;
  • Geef nooit je bankkaart, ook al denk je dat ze buiten dienst werd gesteld, aan derden.
  • Contacteer zelf je bankinstelling via het nummer dat je zelf kent of zelf hebt opgezocht.

Wanneer je toch slachtoffer werd van fraude steeds klacht indienen bij de politie!

 

Labels