Persbericht: resultaten WODCA-controles

De lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer uit. In totaal werden 973 ademtests afgenomen. 35 bestuurders testten positief: 30 wegens strafbare alcoholopname in het verkeer en vijf wegens drugs in het verkeer. 

 

Tien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen

  • Drie bestuurders legden een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis.  
  • Een bestuurder maakte in de Elektriciteitstraat in Mechelen rechtsomkeer bij het opmerken van het dispositief en vluchtte weg. Hij negeerde hierbij een verkeersbord C3, verboden toegang in beide richtingen voor iedere bestuurder. De man kon even verder echter geïntercepteerd worden. Al snel bleek waarom hij liever geen politiecontrole wou: hij testte positief voor het gebruik van cannabis en amfetamines.  
  • Een bestuurder, officieel gedomicilieerd in Roemenië, had 1,3 promille alcohol in zijn bloed. Hij moest zijn boete van 1.260 euro onmiddellijk betalen, wat hij niet kon. Hierop werd zijn auto ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit totdat de boete betaald is. Hij heeft hiervoor 96 uur tijd. Indien de betaling dan nog niet is voldaan, kan het voertuig door het parket in beslag genomen worden met het oog op verbeurdverklaring. 

 

Acht bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van zes uur:

  • Een bestuurder had zijn rijbewijs echter niet op zak en krijgt hiervoor een extra boete. Zijn auto werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang. 

 

15 bestuurders kregen een rijverbod van drie uur

 

Drie bestuurders waren slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking daarvan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 6 uur. Tevens was er telkens geen L-teken aan de achterruit bevestigd en zaten er passagiers in het voertuig die geen houder van enig rijbewijs zijn, wat eveneens verboden is. 

 

Een bestuurder werd geverbaliseerd omdat hij stuurde tijdens een periode van verval van het recht tot sturen van 23/09/22 tot 17/09/23. De auto die hij bestuurde – niet eens zijn eigen voertuig – werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang. 

 

Een bestuurder was geen houder van een geldig rijbewijs. Hij was nog wel in het bezit van een Congolees rijbewijs, wat hier niet geldig is. De man is nochtans reeds sinds 2003 in België gedomicilieerd. Betrokkene zal achteraf gedagvaard worden voor de politierechtbank. De auto die hij bestuurde – niet eens zijn eigen voertuig – werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang. 

 

Acht auto’s werden onderschept waarvan de schouwing vervallen was. Eén voertuig was tevens niet reglementair ingeschreven bij DIV. De erop bevestigde kentekenplaat werd in beslag genomen en teruggestuurd naar DIV ter schrapping. 

 

Twee bestuurders van een speedpedelec werden geverbaliseerd omdat ze geen helm droegen en krijgen hiervoor telkens een boete van 68,02 euro. 

 

Een bestuurder van een auto moet 184,02 euro betalen omdat hij zijn kindje los in zijn auto vervoerde i.p.v. in een geschikt kinderbeveiligingssysteem

 

Acht bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in het verkeer.  

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van de BOB-zomercampagne en van het verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.  

Labels