persbericht: resultaten WODCA-controles

De lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag en de nacht van zaterdag op zondag alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer uit op verschillende locaties in de politiezone. 

In totaal werden 1206 ademtests afgenomen. 36 bestuurders testten positief: 31 wegens strafbare alcoholopname in het verkeer, vier wegens drugs in het verkeer en één wegens strafbare alcoholopname én drugs in het verkeer. 

Dertien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Het hogere aantal intrekkingen rijbewijs van de laatste WODCA-controles heeft te maken met een gewijzigde regelgeving. Sinds 1 juni wordt een rijbewijs namelijk onmiddellijk ingetrokken vanaf 1.2 promille alcohol in het bloed. Voorheen was dat vanaf 1.5 promille.  

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. De man gaf toe recent een joint gerookt te hebben en de dag ervoor zelfs vijf joints. Hij was tevens in het bezit van een gebruikershoeveelheid cannabis. Deze werd in beslag genomen en een extra proces-verbaal werd opgesteld. Betrokkene is tevens nog maar een beginnend bestuurder. Hij is immers nog geen twee jaar houder van zijn rijbewijs categorie B. 
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis. Hij is slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Hiermee is het verboden te sturen tussen 22 en 6 uur tijdens een weekendnacht. De man mocht dus op het moment van de controle niet rijden. Tevens hing er geen verplicht L-teken aan de achterruit.  
  • Een bestuurder testte positief voor het gebruik van cocaïne. Hij gaf spontaan toe vorige nacht vijf lijntjes coke gesnoven te hebben. Bovendien legde de man een positieve ademtest af. Hij had 0,7 gram promille alcohol in zijn bloed. 
  • Een bestuurster kwam van een personeelsfeest. Omdat ze duidelijk onder invloed was van alcoholische dranken maar toch nog met haar auto naar huis wou rijden, verwittigden andere feestvierders de politie. De vrouw stapte toch in haar auto. Kort daarna kon ze onderschept worden. De vrouw legde een positieve ademtest af. Ze had maar liefst 2,5 gram promille alcohol in haar bloed.  
  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Tevens was de schouwing van zijn auto vervallen. Hij krijgt hiervoor een extra proces-verbaal. 
  • Een bestuurder had 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed. Tevens was zijn voertuig niet meer geldig geschouwd. 

 

Negen bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur

  • Een bestuurder werd eerder dit jaar hij ook al geverbaliseerd voor dezelfde feiten. 
  • Een persoon bestuurde een auto die niet geschouwd was, hoewel dit verplicht is doordat het voertuig over een trekhaak beschikt. Een andere bestuurder reed met een auto waarvan de schouwing vervallen is. 
  • Een persoon is nog maar een beginnend bestuurder. Hij is immers nog geen twee jaar houder van zijn rijbewijs categorie B. 

 

Veertien bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur

  • Twee bestuurders liepen al voor de tweede keer dit jaar tegen de lamp. Bij één was dat slechts twee weken geleden.  

 

Nog twee auto’s werden onderschept waarvan de schouwing vervallen was. 

Op de Jubellaan in Mechelen maakte een bestuurster bij het opmerken van de controle rechtsomkeer en overschreed hierbij een verdrijvingsvlak, wat verboden is. Bij interceptie bleek al snel waarom de bestuurster liever geen politiecontrole wou. Er zaten immers in totaal zes personen in haar auto in plaats van de maximaal toegestane vijf. Eén onder hen was een kindje dat los op de achterbank zat in plaats van in een geschikt kinderbeveiligingssysteem.  

Een bestuurder, gedomicilieerd in Nederland, werd geverbaliseerd wegens het niet dragen van de veiligheidsgordel. Hij betaalde onmiddellijk zijn boete van 126 euro. 

Een bestuurder legde een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in het verkeer.  

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van het verkeersactieplan en van de BOB-zomercampagne. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.  

Labels