Persbericht resultaten WODCA-controles

De lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op verschillende locaties in de politiezone. 

In totaal werden er 1252 ademtests afgenomen. 28 bestuurders testten positief wegens alcohol en vijf wegens drugs in het verkeer. 

 

Tien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen.  

  • Een bestuurder had 1,5 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij had tevens zijn rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. Hij moet dit nu onverwijld bij de politiediensten inleveren. De periode van onmiddellijke intrekking gaat wel meteen in. Tevens was de auto die hij bestuurde niet geldig verzekerd, niet ingeschreven en niet geschouwd. Het voertuig werd weggetakeld en in beslag genomen. Verder werd er in de auto een boksbeugel en een gebruikershoeveelheid cannabis aangetroffen. Deze werden in beslag genomen.   
  • Een bestuurder had 1,6 gram promille alcohol in zijn bloed. De politie deelde hem duidelijk mee dat hij 15 dagen rijverbod kreeg met onmiddellijke ingang. Hij ondertekende daartoe ook de nodige documenten en beloofde niet verder te rijden. Een tiental minuten later vertrok de man toch opnieuw met zijn auto. De politie kon hem echter snel intercepteren. De bestuurder moest opnieuw een ademtest en -analyse afleggen. Op dat moment had hij nog 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed. Een tweede proces-verbaal werd opgesteld, ook uit hoofde van het sturen tijdens een periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen. Hiervoor heeft de wetgever zware straffen voorzien. De auto van de man werd, in opdracht van het parket, ter plaatse geïmmobiliseerd door middel van een stuurstang en dit voor onbepaalde duur. Hij is tevens niet aan zijn proefstuk toe. In 2019 werd hij ook al wegens strafbare alcoholopname in verkeer geverbaliseerd. 
  • Een bestuurder had 2,1 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij werd in 2021 ook al twee keer geverbaliseerd met onmiddellijke intrekking van het rijbewijs. Toen wegens drugs in het verkeer.  
  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hij had tevens zijn rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. De man moet dit nu onverwijld bij de politiediensten inleveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking meteen in. De auto die hij bestuurde werd ter plaatse ingehouden door middel van een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.  
  • Een bestuurder reed onder invloed van cannabis. Hij is tevens slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Daarbij is het verboden te sturen tussen 22 en 6 uur tijdens een weekendnacht. Tevens hing er geen verplicht L-teken aan de achterruit. Betrokkene is niet aan zijn proefstuk toe. Eind 2022 werd hij ook al geverbaliseerd wegens dezelfde inbreuken op de wetgeving voorlopig rijbewijs. 

     

     

    In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog een bestuurder onmiddellijk ingetrokken. Een bestuurder van een bromfiets klasse A testte immers positief voor het gebruik van cannabis. Aangezien hij echter geen houder is van enig rijbewijs – wat ook niet verplicht is voor het besturen van dat type voertuig – werd de bromfiets ter plaatse ingehouden voor een periode van 12 uur. 

     

     

    Tien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur.  

  • Een bestuurder van een speedpedelec trok de aandacht van de politie omdat hij geenhelm droeg. Toen men de betrokkene wou laten stoppen, negeerde hij dit bevel en reed gewoon verder. Bij interceptie kon de politie een duidelijke alcoholgeur waarnemen met een positieve ademtest tot gevolg. De man krijgt een extra proces-verbaal wegens het weigeren van een bevel van een bevoegd persoon en wegens het niet dragen van een helm. 

     



    Twaalf bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 3 uur
  • Een bestuurder van een motorfiets die positief blies droeg ook geen schoenen die de enkels beschermen. Bovendien had hij zijn rijbewijs niet op zak. Hierop werd zijn motorfiets ter plaatse ingehouden voor een periode van 3 uur. 





    Een bestuurder van een auto leek wel erg jong. Bij controle bleek dat hij slechts 14 jaar oud was. Naast hem in de auto zat de eigenaar van het voertuig. Hij liet de jongen rijden omdat die het sturen eens wou proberen. De eigenaar krijgt een proces-verbaal wegens het toevertrouwen van een motorvoertuig aan een persoon, wetende dat die geen houder is van een rijbewijs. Hij zal zich achteraf voor de politierechtbank moeten verantwoorden. 



    Een bestuurder was geen houder van een rijbewijs en heeft een lopend verval van alle examens tot 2/10/2023. De man was niet aan zijn proefstuk toe. Hij werd de afgelopen drie jaar al vijf keer geverbaliseerd wegens rijden spijts verval. De man reed met het voertuig van zijn moeder. De wagen werd op bevel van het parket geïmmobiliseerd. Er werd eveneens een PV opgesteld tegenover de moeder wegens het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon zonder rijbewijs. 



    Een bromfietser trachtte aan een controle te ontsnappen in de G. de Stassartstraat in Mechelen door snel tegen de richting de Heembeemd in te rijden. Een politiemotard kon de betrokkene snel intercepteren. De man kreeg een boete van 184 euro. 



    Zes voertuigen werden onderschept waarvan de schouwing vervallen was, bij één zelfs meer dan een jaar. Die eigenaar zal achteraf voor de politierechter moeten verschijnen. 



    Drie bestuurders werden beboet omdat ze hun veiligheidsgordel niet droegen, twee anderen werden dan weer geverbaliseerd wegens het gebruik van hun smartphone, al rijdend. 

     



    Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.  

     



    De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van het verkeersactieplan, de BOB-zomercampagne en het “Weekend zonder alcohol achter het stuur”. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.  

Labels