Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 9 op 10 en van 10 op 11 juni 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 9 op zaterdag 10 en van zaterdag 10 op zondag 11 juni 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone.

In totaal werden 1288 ademtests afgenomen. 40 bestuurders testten positief: 34 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 4 wegens drugs in verkeer en 2 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

 

Veertien rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cocaïne. Hierop werd bij haar een speekselanalyse afgenomen. Zij erkende 3 lijntjes coke gesnoven te hebben. Betrokkene had tevens haar rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. Ze moet dit nu onverwijld bij onze diensten binnenleveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking meteen in. De auto die zij bestuurde werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van haar rijbewijs.

    Betrokkene legde tevens een positieve ademtest af. Ze had 0,8 gram promille alcohol in haar bloed.

    Tot slot was haar auto nog nooit geschouwd, alhoewel ze deze reeds in gebruik heeft sinds 28/12/17.
  • Een bestuurder had 1,6 gram promille alcohol in zijn bloed. Ook hij was geen drager van zijn rijbewijs en moet dit nu onverwijld inleveren. En ook zijn auto werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs. Bovendien verkeert betrokkene in staat van herhaling. Op 18/03/22 werd hij ook al geverbaliseerd voor dezelfde feiten.
  • Twee bestuurders legden een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hen telkens een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder, een 19-jarige jongeman, reed eveneens onder invloed van cannabis. Hij is echter nog maar een beginnend bestuurder. Betrokkene is nog geen 2 jaar houder van zijn rijbewijs categorie B.
  • Een 20-jarige bestuurder testte positief voor het gebruik van cannabis en cocaïne. Ook hij is nog maar een beginnend bestuurder.
  • Een 46-jarige bestuurder reed onder invloed van cannabis. Hij legde tevens een positieve ademtest af en had 1,1 gram promille alcohol in zijn bloed. Zijn auto was niet geldig verzekerd. Hierop werd deze weggetakeld en in beslag genomen.
  • Zes bestuurders hadden respectievelijk tweemaal 2 - 1,7 - tweemaal 1,6 en 1,5 gram promille alcohol in hun bloed.
  • Tot slot, een bestuurder van een BMW 8-serie, haalde onze wodcawagen -die hij langs achter niet herkend had- aan een hoge snelheid in op de N16 te Bornem (2 x 2 rijstroken). Wij reden aan de maximum toegelaten snelheid van 90 km/u en zagen betrokkene zeer snel van ons wegrijden. Na een achtervolging, waarbij ook hoge snelheden werden gehaald, door onze interceptiewagen kon betrokkene geïntercepteerd worden in Puurs-Sint-Amands. De bestuurder, een 26-jarige jongeman, was vergezeld van nog twee jongeren. Hij verschijnt binnenkort voor de Politierechter.

 

Tien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen is officieel gedomicilieerd in Duitsland. Hij moest zijn boete van 588 euro onmiddellijk betalen.
  • Een onder hen kon zijn rijbewijs niet vertonen. Bij nazicht in onze bestanden bleek dat dit nog bij de politierechtbank in Antwerpen ligt. De politierechter daar heeft  betrokkene veroordeeld tot een verval van het recht tot sturen voor een periode van een jaar, dat eindigt in september 2023.

    Het voertuig dat betrokkene bestuurde, niet zijn eigen auto, werd ter plaatse geïmmobiliseerd.
  • Een onder hen werd als bestuurder gekwetst ingevolge een verkeersongeval met lichamelijk letsel in de Theo Andriesstraat te Puurs-Sint-Amands.
  • Een onder hen is niet aan zijn proefstuk toe. Op 29/10/21 werd hij ook al geverbaliseerd voor dezelfde feiten. Bovendien had hij zijn rijbewijs niet op zak. Hierop werd zijn auto ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang voor een periode van 6 uur.

 

Zestien bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen is niet aan haar proefstuk toe. Op 18/07/21 en 20/02/22 werd zij ook telkens geverbaliseerd wegens strafbare alcoholopname in verkeer, toen zelfs telkens met 6 uur rijverbod tot gevolg.
  • Een onder hen reed met een auto waarvan de schouwing vervallen is sinds 29/06/22.
  • Een onder hen is officieel gedomicilieerd in Portugal. Hij moest zijn boete van 189 euro onmiddellijk betalen.
  • Een onder hen liep op 15/05/21 ook al eens tegen de lamp wegens strafbare alcoholopname in verkeer.

 

Een fietser werd onderschept in Puurs-Sint-Amands die gevaarlijk zigzag over de rijbaan reed, waardoor de bestuurder van een tegemoetkomende auto zelfs moest stoppen om een aanrijding te vermijden. Bij interceptie bleek de fietser duidelijk boven zijn theewater. Hij legde een positieve ademtest af en had 2,3 gram promille alcohol in zijn bloed.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tussen 22 en 06 uur tijdens een weekendnacht. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig en hing er geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking hiervan is het eveneens verboden te sturen tussen 22 en 06 uur tijdens een weekendnacht. En ook hier hing er geen verplicht “L”-teken aan de achterruit.

 

Zeven voertuigen werden onderschept waarvan de schouwing vervallen was.

 

Een bromfiets klasse B werd getest op onze curvometer en bleek een maximumsnelheid te kunnen ontwikkelen van 59 km/u i.p.v. max. 45 km/u. Het voertuig was ook niet geldig verzekerd. Hierop werd het in beslag genomen en weggetakeld.

 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan en van de BOB-zomercampagne. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels