Persbericht: Resultaten van onze alcoholcontrole tijdens de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 mei 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 12 op zaterdag 13 mei 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone.

In totaal werden 482 ademtests afgenomen. 19 bestuurders testten positief: 17 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 2 wegens drugs in verkeer.

Vier rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen.
  • Een bestuurder reed eveneens onder invloed van cannabis. Hij vertoonde duidelijke tekenen van druggebruik maar ontkende alles. Een speekselanalyse in een laboratorium zal achteraf duidelijkheid brengen.
  • Een bestuurder had 1,6 gram promille alcohol in zijn bloed.
  • Een bestuurder had 1,8 gram promille alcohol in zijn bloed. Tevens was de schouwing van zijn auto vervallen sinds 17/03/23. Hij kon ook geen geldig verzekeringsbewijs voor zijn voertuig vertonen. Zijn auto werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot het effectief bewijs van verzekering.



Zeven bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur.



Acht bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.



Een bestuurder kon zijn rijbewijs niet vertonen. Bij nazicht in onze bestanden bleek al snel waarom. Het ligt nog bij de politierechtbank in Dendermonde wegens een levenslang verval van het recht tot sturen (tot 29/05/2115). Bovendien was de schouwing van de auto, eigendom van zijn moeder, vervallen sinds 10/07/22. Zij had haar zoon toestemming gegeven om met haar voertuig te rijden. Ook zij krijgt nu een proces-verbaal wegens het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon, wetende dat die geen houder is van een rijbewijs. Het voertuig werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang.



Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Bovendien zat er geen verplichte begeleider in het voertuig en hing er geen ‘L’-teken aan de achterruit.



Nog vijf andere auto’s werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen was.



Vier fietsers werden geverbaliseerd omdat ze stuurden zonder verlichting voor- en achteraan hun rijwiel. Ze kregen echter allen van ons een set fietslichtjes cadeau zodat ze toch nog hun weg veilig konden verder zetten, zonder gevaar voor zichzelf of andere weggebruikers.



Twee bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.



De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

Labels