Persoverzicht van donderdag 26 oktober 2023

Feiten van 25/10/2023 om 6 uur tot 26/10/2023 om 6 uur

Geen feiten te melden.





Politiesuccessen

Zaterdagavond 21 oktober 2023 omstreeks 19.45 uur ontvangen wij een melding van een woninginbraak in de Emiel Vanderveldestraat in Willebroek. Wanneer de bewoners thuiskomen stellen zij een aantal onregelmatigheden aan de woning vast. Zo werden er bloembakken verplaatst, ligt de lichtsensor op de grond en staat er raam open. Bij het binnengaan van hun woning nemen drie mannen de vlucht.

Op de bovenverdieping van de woning werden een aantal woonvertrekken doorzocht en ging men er vandoor met juwelen. Bij de vlucht van het drietal kunnen de slachtoffers de nummerplaat van hun voertuig noteren.

Enkele minuten later zijn onze patrouilleploegen ter plaatse en voeren zij nazicht uit in de directe omgeving. Exploitatie van de ANPR-camera’s geeft echter aan dat het voertuig het grondgebied van de politiezone reeds verlaten heeft. Wij seinen het voertuig voor de gepleegde feiten. De titularis van de nummerplaat is bij de politie gekend voor eerder gepleegde feiten.

Omstreeks middernacht treffen de collega’s van Politiezone Antwerpen na een hit van een slimme camera het geseinde voertuig aan ter hoogte van de Vlaamshoofdlaan te Antwerpen. In het voertuig zitten drie personen, in bezit van inbrekersmateriaal en een grote partij juwelen. Bij een van de inzittenden worden nog juwelen in zijn kledij aangetroffen.  

Het trio wordt door de collega’s van PZ Antwerpen gearresteerd en voor verder onderzoek overgebracht naar het commissariaat in Antwerpen. Het voertuig, het aangetroffen materiaal en de juwelen worden in beslag genomen.

Later tijdens de nacht wordt het drietal -een 18-, 33- en 51-jarige man- overgebracht naar het commissariaat in Mechelen. De recherche van Politiezone Rivierenland zal het onderzoek verderzetten, onder meer om na te gaan vanwaar de juwelen afkomstig zijn en voor welke feiten het drietal eventueel nog in aanmerking komt.  

De drie mannen werden maandagnamiddag voorgeleid bij de onderzoekrechter in Mechelen die ze heeft aangehouden en laten opsluiten in de gevangenis.

 

 

Lokale politie Rivierenland wist maandagnamiddag 23 oktober 2023 een driest feit van bankkaartenfraude, waarbij een 91-jarige inwoner van Willebroek werd geviseerd, te verijdelen.

In de loop van de namiddag ontvangt een bejaarde man een telefoontje, van een zogenaamde bankbediende, waarin er gewag wordt gemaakt van onregelmatige transacties op zijn bankrekening. De vermeende bankbediende doet het aanbod dit probleem ’s anderdaags persoonlijk te komen oplossen en de bankkaarten te komen ophalen, of zelfs beter deze namiddag nog, daar men toch in de buurt is… De man aanvaardt het aanbod en maakt een afspraak voor de dag zelf nog.

De negentiger vertrouwt het zaakje echter niet en gaat te rade bij zijn buurman, die onmiddellijk begrepen heeft dat het verhaal niet klopt en verwittigt de politie. 

Korte tijd later biedt er zich een ‘opvallend deftige’ man aan bij de woning van het slachtoffer. Daar er niemand thuis geeft bij het slachtoffer, want de bejaarde bewoner vertoeft nog bij de buurman, verlaat de onbekende man de plaats. Hij neemt plaats in een personenwagen met Nederlandse nummerplaat die verderop geparkeerd staat en waarin de bestuurder nog aanwezig is. 

Onze patrouilleploeg, die zich na de melding van mogelijke fraude ophield in de buurt, intercepteert het voertuig en gaat over tot controle. Het duo, een 17- en 19-jarige Nederlandse man, geeft een onsamenhangend verhaal voor hun aanwezigheid in de regio. Naar hun eigen zeggen kennen zij mekaar niet… 

Beide mannen worden voor verder onderzoek overgebracht naar het commissariaat en ter beschikking gesteld van het parket.

De drie digitale bankpassen, elk voor een andere bankinstelling, die het duo bij zich heeft, een laptop en hun voertuig worden in beslag genomen.

 

Labels