Persbericht: resultaten WODCA-controles

De Lokale Politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag op zaterdag en zaterdag op zondag alcoholcontroles en controles op drugs in het verkeer uit in Mechelen en Willebroek. In totaal werden 1382 ademtests afgenomen. 26 bestuurders testten positief. 25 wegens strafbare alcoholopname in het verkeer en 1 wegens drugs in het verkeer. 

Van zeven bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk voor 15 dagen ingetrokken.  

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis en cocaïne. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. De man erkende dat hij de vorige nacht tijdens een feestje vijf lijntjes coke had gesnoven en dat hij vijf joints had gerookt. 

  • Een bestuurder had 1,6 promille alcohol in haar bloed. Aangezien zij officieel gedomicilieerd is in Nederland, moest zij haar boete van 1.260 euro onmiddellijk betalen, wat zij ook deed. De vrouw had tevens haar rijbewijs niet op zak. Zij moet dit nu onverwijld bij de politiediensten binnenbrengen. De periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs gaat wel meteen in. Haar auto werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van haar rijbewijs. 

  • Een bestuurder had 1,3 promille alcohol in zijn bloed. Bovendien was hij slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Daarmee is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 6 uur. Tevens hing er geen verplicht L-teken aan de achterruit. Tot slot was ook de schouwing van de auto vervallen sinds 02/12/23. 

 

Negen bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur

  • Een 26-jarige man, maakte op de afrit A12 in Willebroek rechtsomkeer bij het opmerken van het controledispositief. Hij overschreed daarbij de witte doorlopende streep, die de 2 rijrichtingen scheidt en vluchtte weg via de A12 richting Antwerpen. Na een korte achtervolging kon hij echter geïntercepteerd worden. De man legde een positieve ademtest af en had 0,9 promille alcohol in zijn bloed. Hij krijgt tevens een extra proces-verbaal wegens het overschrijden van de witte doorlopende streep (overtreding derde graad). De man verklaarde weggevlucht te zijn uit paniek. 

  • Een 22-jarige vrouw is nog maar een beginnend bestuurder. Zij is nog geen 2 jaar houder van haar rijbewijs categorie B. 

 

Tien bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur

 

Een 39-jarige bestuurder beschikte niet over een rijbewijs. Hij trok de aandacht van de politie omdat hij hen bij een manoeuvre de pas afsneed. De politieagenten moesten in de remmen gaan om een aanrijding te vermijden. Het was duidelijk dat de bestuurder zijn auto niet onder controle had. De man had als passagiers zijn vriendin en zijn twee kinderen van 5 jaar en 18 maanden bij hem in het voertuig. Er wordt tevens een proces-verbaal opgesteld wegens een problematische opvoedingssituatie. 

Drie auto’s werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd was vervallen. 

Twee fietsers werden geverbaliseerd omdat zij reden zonder verlichting voor- en achteraan de fiets. Ze kregen een set fietslichtjes cadeau zodat ze toch nog hun weg kon verderzetten zonder gevaar voor zichzelf of andere weggebruikers. 

Een bestuurder werd geverbaliseerd omdat hij flagrant een verkeersbord B5 (stoppen en voorrang verlenen) had genegeerd (overtreding tweede graad). 

Vijf bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer. 

Een bestuurder, houder van een rijbewijs categorie B model 18 maand werd betrapt als bestuurder tijdens een weekendnacht. 

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de Lokale Politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van de BOB-wintercampagne en het verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden. 

Labels