Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 30 op 31 december en van 31 december 2022 op 1 januari 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van zaterdag 31 december 2022 op zondag 1 januari 2023 wodca-acties (alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer) uit.

In totaal werden 527 ademtests afgenomen. 9 bestuurders testten positief: 6 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 2 wegens drugs in verkeer en 1 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Zo was er onder meer een bestuurder die een positieve ademtest aflegde, hij had 2,3 gram promille alcohol in zijn bloed. Bovendien vertoonde hij uiterlijke tekenen van het gebruik van drugs. Na het afleggen van een speekseltest bleek dat betrokkene ook reed onder invloed van cannabis. Zelfs voor beide feiten apart zou het rijbewijs van betrokkene onmiddellijk ingetrokken worden voor 15 dagen.

Een bijkomend probleem was echter dat hij zijn rijbewijs niet op zak had. Hij is hiervoor extra strafbaar en moet dit nu onverwijld bij onze diensten binnen leveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking meteen in. Het voertuig van de man werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.

 

 

Eerder dit weekend, tijdens de nacht van vrijdag 30 op zaterdag 31 december 2022, voerden politiezone Klein-Brabant en politiezone Mechelen-Willebroek wodca-acties uit.

In totaal werden 758 ademtests afgenomen. 27 bestuurders testten positief: 23 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 3 wegens drugs in verkeer en 1 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Opmerkelijk hierbij was een bestuurder die maar liefst 2,9 gram promille alcohol in zijn bloed had. Hij verkeerde duidelijk in staat van dronkenschap. Betrokkene stond erg wankel op zijn benen en dacht om 4 uur ’s morgens dat het iets na middernacht was…

Schrijnend was echter het feit dat zijn 6-jarig zoontje vooraan naast hem in zijn voertuig zat. Hiervoor stellen wij ten laste van betrokkene een extra proces-verbaal op wegens een verontrustende opvoedingssituatie. Hij was tevens niet in het bezit van zijn identiteitskaart en rijbewijs. Hij moet dit nu onverwijld binnen leveren. De auto van betrokkene werd d.m.v. een stuurstang ter plaatse geïmmobiliseerd.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer werden uitgevoerd in het kader van de BOB-wintercampagne. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels