Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 26 op 27 en van 27 op 28 juli 2024

Lokale Politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 26 op zaterdag 27 en van zaterdag 27 op zondag 28 juli 2024 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone. 

In totaal werden 1178 ademtests afgenomen. 30 bestuurders testten positief: 26 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 4 wegens drugs in verkeer. 

Enkele opmerkelijke vaststellingen:

  • Een vrouwelijk bestuurster pleegde in Sint-Katelijne-Waver vluchtmisdrijf na een aanrijding met stoffelijke schade. Onze collega’s deden nazicht op haar woonplaats in Mechelen en troffen de dame daar aan. Zij ontkende eerst in alle toonaarden, maar uiteindelijk gaf ze toch toe zelf gereden te hebben. Zij liet bij de ademanalyse 2,14 gram promille alcohol in het bloed optekenen. Zij herinnerde zich weinig van het ongeval. 
  • Een bestuurder van een personenwagen was niet in het bezit van een rijbewijs. Ook de twee passagiers in het voertuig hadden geen rijbewijs. De bestuurder legde een positieve test op het gebruik van drugs (thc) af. Een vriend van het trio had zijn voertuig toevertrouwd om te oefenen. Ook de eigenaar van het voertuig krijgt een proces-verbaal, wetende dat hij zijn voertuig toevertrouwt aan een persoon zonder rijbewijs. 
  • Nog een bestuurder test positief op het gebruik van drugs (thc). Hij deelt ons mee dat hij dagelijks een viertal joints rookt. Hij kan zijn rijbewijs niet voorleggen, daar hij het naar eigen zeggen verloren heeft. Ook in 2023 werd de man al eens en eerder dit jaar zelfs al tweemaal, geverbaliseerd voor het sturen onder invloed van drugs. Het voertuig, eigendom van zijn werkgever, werd ter plaatse geïmmobiliseerd. 
  • Drie bestuurders keerden terug van Tomorrowland. Twee van hen dienden hun rijbewijs onmiddellijk in te leveren voor 15 dagen. (1,86 en 1,38 gram alcohol in het bloed.)  Van de derde chauffeur werd het rijbewijs voor drie uren ingehouden. Twee van hen zijn respectievelijk woonachtig in Nederland en Panama en dienden hun boete onmiddellijk te betalen. 
  • In het voertuig van een leerling bestuurder zaten er naast de begeleider nog twee passagiers, wat niet toegelaten is. Ook het “L”-teken ontbrak op de achterruit.
  • Naast bovenstaand geval werden er nog drie inbreuken op het voorlopig rijbewijs vastgesteld.
  • Drie bestuurders krijgen een proces-verbaal omdat de vervaldatum van de technische keuring van hun voertuig was overschreden. 

 


De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de Lokale Politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan en de BOB-zomercampagne. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden. 

 

Labels