Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 24 op 25 en op 26 mei 2024

Lokale Politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 en op zondag 26 mei 2024 tijdens de namiddag en avond alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse plaatsen in de politiezone. 

In totaal werden 1218 ademtests afgenomen. 22 bestuurders testten positief: 15 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 4 wegens drugs in verkeer en 3 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Acht rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. 
  • Een bestuurder reed eveneens onder invloed van cannabis. Hij is tevens slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Hij had echter geen ‘L’-teken aan de achterruit bevestigd.
  • Een bestuurder had 1,9 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij testte eveneens positief voor het gebruik van cannabis. Zelfs voor beide inbreuken apart zou zijn rijbewijs onmiddellijk ingetrokken worden.
  • Een bestuurder had 0,7 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij legde tevens een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cocaïne
  • Een bestuurder maakte bij het opmerken van ons dispositief in Puurs-Sint-Amands rechtsomkeer en vluchtte weg. Na een korte achtervolging konden wij betrokkene echter intercepteren. Hij bleek duidelijk onder invloed van alcohol en drugs en was, steeds in de Franse taal, verbaal erg agressief. Dit alles in het bijzijn van zijn vrouw en kindje, eveneens aanwezig in het voertuig. 
    Betrokkene legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis en cocaïne. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Hij gaf toe recent een lijntje coke gesnoven te hebben. 
    Betrokkene verspreidde tevens een ontegensprekelijke alcoholgeur en had 1,5 gram promille alcohol in zijn bloed. Tijdens onze vaststellingen bleef hij herhaaldelijk roepen en tieren en onze collega’s uitschelden, steeds in de Franse taal. 
    De man werd duidelijk, en eveneens in de Franse taal, in kennis gesteld dat zijn rijbewijs onmiddellijk werd ingetrokken voor 15 dagen. Hij ondertekende daartoe ook een document in de Franse taal. Na onze vaststellingen stapte betrokkene echter naar zijn auto en reed er doodleuk mee weg. Na een korte achtervolging hadden wij hem echter opnieuw te pakken. Ditmaal werd ook, op last van het parket, zijn auto weggetakeld en in beslag genomen voor onbepaalde duur met het oog op verbeurdverklaring. Hij krijgt nu ook een extra proces-verbaal ingevolge het sturen tijdens een periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs 15 dagen. 
    Wij stellen eveneens een proces-verbaal op wegens een verontrustendeopvoedingssituatie. En tot slot krijgt hij nog een extra GAS boete wegens het meermaals spuwen op openbaar terrein. 
  • Een bestuurder had 1,8 gram promille alcohol in zijn bloed. En de schouwing van zijn auto was vervallen sinds 24/08/22.
  • Een bestuurder had 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed.
  • Een bestuurster had 1,2 gram promille alcohol in haar bloed. 

 

In normale omstandigheden werden de rijbewijzen van nog drie bestuurders onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde immers een positieve speekseltest af voor het gebruik van cannabis. Hij is echter geen houder van enig rijbewijs. Hij had ooit wel een voorlopig rijbewijs M36 maar dat is reeds vervallen sinds 18/03/19. Bij nazicht in onze bestanden bleek dat betrokkene stuurde tijdens een periode van verval van het recht tot sturen, die pas eindigt op 27/01/26. Hij moet daarbij ook nog vier herstelexamens afleggen. De auto van betrokkene werd weggetakeld en in beslag genomen voor onbepaalde duur met het oog op verbeurdverklaring
    Betrokkene is wel erg hardleers. Op 29/03/21, 15/04/21 en 21/04/21 werd hij ook al geverbaliseerd wegens het sturen zonder houder te zijn van een rijbewijs categorie B. Net als op 13/11/22 en toen was hij tevens onder invloed van drugs. Betrokkene zal nu opnieuw gedagvaard worden voor de politierechtbank.
  • Een bestuurder had 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed. Zijn rijbewijs ligt echter nog bij de politierechtbank in Dendermonde wegens het niet afleggen van herstelexamens na een periode van verval van het recht tot sturen. Ook hij zal opnieuw moeten verschijnen voor de politierechter.
  • Een bestuurder, gedomicilieerd in Frankrijk, reed onder invloed van cocaïne.  Hij kon ons echter zijn rijbewijs niet vertonen, omdat het in Frankrijk is ingetrokken wegens het overschrijden van het maximaal aantal punten. Betrokkene zal nu in ons land gedagvaard worden voor de politierechtbank. Het voertuig dat hij bestuurde werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang.

 

Nog een bestuurder werd geverbaliseerd wegens het sturen tijdens een levenslang verval van het recht tot sturen en dit om medische redenen, eveneens uitgesproken door de politierechter in Dendermonde. Zijn voertuig werd ter plaatse geïmmobiliseerd. En ook hij zal opnieuw gedagvaard worden bij de politierechtbank.

 

Drie bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur.

 

Acht bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur: 

  • Een onder hen is hardleers. Op 25/03/24 werd hij ook al geverbaliseerd wegens strafbare alcoholopname in verkeer, toen zelfs met weigering ademtest en onmiddellijke intrekking rijbewijs. Vervolgens liep hij op 27/04/24 opnieuw tegen de lamp wegens strafbare alcoholopname in verkeer.
  • Een onder hen, gedomicilieerd in Roemenië, werd geïntercepteerd toen hij in de Bruul te Mechelen het verkeersbord C1 negeerde (verboden richting voor ieder bestuurder – overtreding derde graad). Hij droeg daarbij tevens de veiligheidsgordel niet (overtreding tweede graad). Tot slot had betrokkene ook nog eens 0,4 gram promille alcohol in zijn bloed. 
    Hij diende ter plaatse in totaal een boete van 479,10 euro te betalen, maar kon dat niet. Veel gediscussieer en afdingen op de prijs hielp hem niet. Het voertuig werd vervolgens ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang. Enkele uren later bood betrokkene zich dan toch aan met het nodige geld waarop zijn voertuig terug werd vrijgegeven.

 

Zes bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

Drie voertuigen werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen is.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de Lokale Politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden, ook overdag en ’s avonds. 

 

Labels