Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 19 op 20 en van 20 op 21 januari 2024

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 19 op zaterdag 20 en van zaterdag 20 op zondag 21 januari 2024 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 1113 ademtests afgenomen. 27 bestuurders testten positief: 22 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 5 wegens drugs in verkeer.

Negen rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Bovendien was hij slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking daarvan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22 en 06 uur. Tevens vervoerde betrokkene twee passagiers, geen houder van een rijbewijs categorie B, wat nochtans verplicht is gedurende minstens 8 jaar. Tot slot hing er ook geen verplicht ‘L’-teken aan de achterruit.
  • Nog een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd ook bij hem een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene was tevens niet aan zijn proefstuk toe. Op 01/05/20 verbaliseerden wij hem ook al wegens drugs in verkeer.
  • En nog twee bestuurders reden eveneens onder invloed van cannabis.
  • Vijf bestuurders hadden respectievelijk driemaal 1,6 - 1,5 en 1,3 gram promille alcohol in hun bloed.

 

Nog een bestuurder onder invloed van cannabis werd geverbaliseerd. Hij trok onze aandacht omdat hij een passagier achter op zijn step vervoerde, wat verboden is. Bij controle stelden wij vast dat de bestuurder slechts 17 jaar oud is. Hij was duidelijk onder invloed van drugs en legde een positieve speekseltest af voor het gebruik van cannabis. Betrokkene gaf hierop spontaan toe tijdens de laatste uren 2 joints gerookt te hebben en de avond daardoor zelfs 4 joints. Bovendien had hij een gebruikershoeveelheid cannabis op zak. Deze werd in beslag genomen.

 

Vijf bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Twee onder hen reden met een auto waarvan de schouwing reeds vervallen is sinds respectievelijk 15/09/23 en 01/08/2023.

 

Twaalf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur:

  • Een onder hen is officieel gedomicilieerd in Oekraïne. Hij diende zijn boete van 189,10 euro onmiddellijk betalen.
  • Een onder hen heeft zijn adres in Polen. Ook hij diende dezelfde boete onmiddellijk te betalen.

 

Een bestuurder van een vrachtwagen, MTM 12.000 kg, was houder van een rijbewijs categorie C dat echter vervallen is sinds 12/12/23.  Zij vervoerde haar dekhengst naar de jaarlijkse hengstenkeuring in Nederland. Of dat was toch de bedoeling… Betrokkene diende in het midden van de nacht in allerijl een andere chauffeur op te trommelen, wel houder van een geldig rijbewijs categorie C. De vrachtwagen kon immers niet ter plaatse blijven staan in de vrieskou, met een paard aan boord. Betrokkene zal achteraf gedagvaard worden voor de politierechtbank.

 

Een bestuurder van een auto kon ons enkel een rijbewijs categorie B vertonen, uitgereikt in Servië. Dit is hier echter niet meer geldig vermits zij reeds 5 jaar officieel gedomicilieerd is in België. Na 285 dagen had betrokkene haar rijbewijs moeten laten omwisselen voor een rijbewijs uitgereikt in België.

 

Nog een bestuurder, houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand werd geverbaliseerd als bestuurder tijdens een weekendnacht.

 

Zes bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van de BOB-wintercampagne en van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

 

Labels