Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 18 op 19 en op 20 augustus 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van 18 op 19 en op 20 augustus 2023 tijdens de namiddag en avond alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 976 ademtests afgenomen. 21 bestuurders testten positief: 17 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 2 wegens drugs in verkeer en 2 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Zes rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een 22-jarige bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Hij erkende 3 joints gerookt te hebben.
  • Een 22-jarige bestuurster reed onder invloed van cocaïne en methamfetamines. Zij erkende op Pukkelpop 1,5 xtc-pil te hebben ingenomen en 4 lijntjes coke te hebben gesnoven.
  • Een 26-jarige bestuurder testte positief voor het gebruik van cocaïne. Bovendien had hij 1,7 gram promille alcohol in zijn bloed.
  • Een 43-jarige bestuurster had maar liefst 2,8 gram promille alcohol in haar bloed. Bovendien verkeert zij in staat van herhaling. Op 19/12/21 werd zij ook al geverbaliseerd voor dezelfde feiten.
  • Een 25-jarige bestuurder had 1,3 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij had echter zijn rijbewijs niet op zak. Hij is hiervoor extra strafbaar en moet dit nu onverwijld bij onze diensten inleveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking meteen in. De auto die betrokkene bestuurde, niet zijn eigen voertuig, werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een 34-jarige bestuurder had 1,4 gram promille alcohol in zijn bloed.

 

In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog een zevende bestuurder eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Een 24-jarige bestuurder van een bromfiets klasse B nam de vlucht toen hij in de Molenveldweg in Bornem naar de parking NMBS werd geleid. Hij negeerde daarbij nog een verkeersbord C3 (verboden toegang in beide richtingen, voor iedere bestuurder). Even verder trof onze interceptieploeg enkel de bromfiets aan en de bestuurder had zich even verder verstopt achter een haag.

Al snel bleek  waarom betrokkene liever geen politiecontrole wou. Hij testte positief voor het gebruik van cannabis en erkende heden 1,5 joint en vorige nacht 4 joints gerookt te hebben. Bovendien legde hij ook een positieve ademtest af. Hij had 1,5 gram promille alcohol in zijn bloed.

Alsof dit alles nog niet genoeg was, had hij zijn rijbewijs niet op zak. Al snel bleek dat betrokkene stuurde tijdens een periode van verval van het recht tot sturen, die nog loopt tot 22/10/23. Daarna moet hij nog 4 herstelexamens afleggen.

Zijn moeder, op wiens naam de bromfiets ingeschreven staat, had hem nochtans ten strengste verboden om met haar voertuig te rijden. De bromfiets werd ter plaatse ingehouden voor een periode van 12 uur. Betrokkene zal nu voor de politierechtbank dienen te verschijnen.

 

Vijf bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. De schouwing van het voertuig dat hij bestuurde was vervallen sinds 29/06/23.

 

Negen bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.

  • Een onder hen reed met een auto waarvan de schouwing vervallen is sinds 23/04/23.

 

Een bestuurder, een 22-jarige jongeman, was totaal geen houder van enig rijbewijs. Hij is ooit wel houder geweest van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand, maar dat rijbewijs is reeds vervallen sinds 07/02/21. De auto die hij bestuurde, niet zijn eigen voertuig, werd ter plaatse geïmmobiliseerd. Betrokkene is hardleers. Op 05/11/22 en 12/02/23 werd hij ook al geverbaliseerd wegens dezelfde feiten. Wij stellen tevens ten laste van betrokkene zijn moeder, op wiens naam de auto is ingeschreven, opnieuw een proces-verbaal op wegens het toevertrouwen van een motorvoertuig aan een persoon, wetende dat die geen houder is van enig rijbewijs.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tijdens een weekendnacht tussen 22.00 en 06.00 uur. Tevens zat er geen verplichte begeleider in het voertuig en was er geen “L”-teken aangebracht aan de achterruit.

 

Nog vier auto’s werden onderschept waarvan de schouwing reeds geruime tijd vervallen was.

 

Vier bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan en van de BOB-zomercampagne. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden, ook overdag, ’s avonds en ‘s nachts.

 

Labels