Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 17 op 18, op 18 overdag en tijdens de nacht van 18 op 19 november 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 17 op zaterdag 18, op zaterdag 18 overdag en tijdens de nacht van zaterdag 18 op zondag 19 november 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in onze politiezone.

In totaal werden 1482 ademtests afgenomen. 22 bestuurders testten positief: 20 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 1 wegens drugs in verkeer en 1 wegens strafbare alcoholopname

Vijf rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cocaïne. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Betrokkene deelde ons mee dat hij eergisteren nacht had genoten van een stevig feestje waarbij hij, naast de nodige alcoholische dranken, 5 lijntjes coke had gesnoven. Bovendien legde betrokkene nu ook nog eens een positieve ademtest af. Hij had 1 gram promille alcohol in zijn bloed.  Hij had echter zijn rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. Hij moet dit nu onverwijld bij onze diensten inleveren. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking meteen in. De auto die hij bestuurde, niet eens zijn voertuig, werd ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een bestuurder trok onze aandacht omdat hij al rijdend gebruik maakte van zijn smartphone. Bij controle legde hij tevens een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen. Hij was tevens in het bezit van een gebruikershoeveelheid THC. Deze werd in beslag genomen. Verder verkeert betrokkene in staat van herhaling. Op 21/05/22 verbaliseerden wij hem ook al wegens drugs in verkeer.
  • Een bestuurder had 2 gram promille alcohol in zijn bloed. Bovendien is hij hardleers. Op 01/11/21 werd hij ook al geverbaliseerd voor dezelfde feiten.
  • Een bestuurder had maar liefst 2,8 gram promille alcohol in zijn bloed. Betrokkene is hardleers. Op 04/06/23 verbaliseerden wij hem ook al  wegens strafbare alcoholopname in verkeer, toen ook met 15 dagen onmiddellijke intrekking rijbewijs.
  • Een bestuurder had 1,6 gram promille alcohol in zijn bloed.

 

Zes bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen verkeert in staat van herhaling. Op 30/11/20 liep hij ook al tegen de lamp wegens strafbare alcoholopname in verkeer.

Een fietser trok onze aandacht omdat hij zigzag over de rijbaan reed. Betrokkene had 1,9 gram promille alcohol in zijn bloed. Als beveiligingsmaatregel werd zijn fiets in ons commissariaat ingehouden voor een periode van 6 uur.

 

Negen bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.

Een bestuurder, die in normale omstandigheden eveneens 3 uur rijverbod zou krijgen wegens strafbare alcoholopname in verkeer, stuurde tijdens een periode van levenslang rijverbod. De passagier en tevens eigenaar van de auto, die trouwens erg dronken was, krijgt eveneens een proces-verbaal wegens het toevertrouwen van een voertuig aan een persoon, wetende dat die geen houder is van een rijbewijs.

 

Een 21-jarige bestuurder was totaal geen houder van enig rijbewijs. Hij had nog maar enkel zijn theoretisch examen afgelegd. Betrokkene zal achteraf gedagvaard worden voor de politierechtbank. Ook hier krijgt de eigenaar van het voertuig eveneens een proces-verbaal, omdat die wist dat de bestuurder geen houder is van een rijbewijs maar toch zijn auto aan hem heeft uitgeleend.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Ook hij mocht niet sturen tussen 22 en 06 uur en ook hier was er geen ‘L’-teken aangebracht aan de achterruit. Bovendien zat er een passagier in de auto die nog geen minimum 8 jaar houder is van een rijbewijs categorie B, wat verplicht is.

 

Twee bestuurders zijn slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 36 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tussen 22 en 06 uur tijdens een weekendnacht. Bovendien zat er telkens geen verplichte begeleider in het voertuig en was er geen ‘L’-teken aan de achterruit aangebracht.

 

Acht bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

Drie bestuurders werden onderschept waarbij de schouwing van hun voertuig reeds geruime tijd vervallen is.

 

Een bestuurder werd geverbaliseerd voor het gebruik van een gsm tijdens het besturen van een voertuig, zonder dat de telefoon in een daarvoor voorziene houder was geplaatst.

 

Achttien fietsers werden geverbaliseerd omdat zij stuurden zonder verlichting voor- en achteraan hun rijwiel. Zij kregen echter allen een set fietslichtjes cadeau zodat zij toch nog veilig hun weg konden verderzetten zonder gevaar voor zichzelf of andere weggebruikers.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels