Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 15 op 16 en van 16 op 17 december 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 15 op zaterdag 16 en van zaterdag 16 op zondag 17 december 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 1110 ademtests afgenomen. 31 bestuurders testten positief: 28 wegens strafbare alcoholopname in verkeer en 3 wegens drugs in verkeer.

Acht rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een bestuurder legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cocaïne. Hierop werd bij hem een speekselanalyse afgenomen.
  • Nog een bestuurder reed eveneens onder invloed van cocaïne. Hij erkende in de loop van de nacht maar liefst 8 (!) lijntjes coke gesnoven te hebben. Tevens was voor zijn voertuig een rood schouwingsbewijs (beperkte geldigheid) afgeleverd, slechts geldig tot 19/10/23. Betrokkene krijgt hiervoor een extra proces-verbaal.
  • Een bestuurder had 1,6 gram promille alcohol in zijn bloed. Hij is nog maar een beginnend bestuurder. Zijn rijbewijs categorie B is immers minder dan 2 jaar geleden afgeleverd.
  • Een bestuurder negeerde aan de Maanstraat het bevel tot stoppen. Na een korte achtervolging door onze interceptieploegen kon hij echter geïntercepteerd worden. De chauffeur had 2,1 gram promille alcohol in zijn bloed. Betrokkene is tevens hardleers. Op 11/05/20 verbaliseerden wij hem ook al wegens strafbare alcoholopname in verkeer. Betrokkene krijgt een extra proces-verbaal wegens het negeren van een bevel van een bevoegd persoon.
  • Een bestuurder had 1,8 gram promille alcohol in zijn bloed. Ook hij ging recent al in de fout. Op 27/05/23 werd hij ook al geverbaliseerd wegens dezelfde feiten.
  • Een bestuurster, wonende in Nederland, had 1,3 gram promille alcohol in haar bloed. Zij moest haar boete van 1.260 euro meteen betalen. Bovendien was ze geen drager van haar rijbewijs. Hierop werd haar auto ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van haar rijbewijs.
  • Twee bestuurders hadden respectievelijk 1,5 en 1,4 gram promille alcohol in hun bloed.

 

In normale omstandigheden werden nog twee rijbewijzen eveneens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Een 23-jarige bestuurder legde een positieve speekseltest af voor het gebruik van cannabis. Zijn rijbewijs kon echter niet worden ingetrokken, aangezien hij al een levenslang rijverbod heeft. Betrokkene is niet aan zijn proefstuk toe. Zo werd hij op 15/12/19, 01/02/20, 06/11/21 en 17/05/23 ook telkens geverbaliseerd voor drugs in verkeer. Hij zal nu opnieuw gedagvaard worden voor de politierechtbank.
  • Een bestuurder had 1,7 gram promille alcohol in haar bloed. Zij kon haar rijbewijs niet vertonen. Bij nazicht in onze bestanden bleek dat het nog bij de politierechtbank in Mechelen ligt wegens een eerder verval van het recht tot sturen. Betrokkene moest na afloop 4 herstelexamens afleggen, waarvan ze er nog maar 2 deed. Ook zij zal terug voor de politierechter moeten verschijnen.

 

Negen bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur.

 

Twaalf bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.

 

Nog een bestuurder, een 21-jarige jongeman, was totaal geen houder van enig rijbewijs. Hij probeerde ons eerst om de tuin te leiden door zich voor te doen als zijn neef, die wel houder is van een rijbewijs. Betrokkene viel echter snel door de mand. Hij zal zijn verhaal mogen brengen bij de politierechter.

 

Een bestuurder was slechts houder van een voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 maand. Onder dekking hiervan is het echter verboden te sturen tussen 22 en 06 uur tijdens een weekendnacht. Tevens vervoerde betrokkene een passagier die geen 8 jaar houder is van een rijbewijs categorie B, wat nochtans verplicht is. Tot slot hing er ook geen “L”-teken aan de achterruit.

 

Zes voertuigen werden onderschept waarvan de schouwing niet in orde was :

  • Een voertuig was reeds in gebruik sinds 2013 en was nog nooit aangeboden bij de autokeuring. De eigenaar zal hiervoor gedagvaard worden bij de politierechtbank.
  • Een voertuig betrof een taxi waarvan de schouwing vervallen was sinds 05/11/23. De chauffeur vervoerde geen klanten bij interceptie.

 

Twee fietsers werden geverbaliseerd omdat zij reden zonder verlichting voor- en achteraan hun rijwiel. Zij kregen echter beiden een set fietslichtjes cadeau zodat zij toch nog hun weg konden verderzetten zonder gevaar voor zichzelf of andere weggebruikers.

 

Vijf bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van de BOB-wintercampagne en ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels