Persbericht: Resultaten van onze WODCA-acties tijdens de nacht van 1 op 2 en van 2 op 3 december 2023

Lokale politie Rivierenland voerde tijdens de nacht van vrijdag 1 op zaterdag 2 en van zaterdag 2 op zondag 3 december 2023 alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer uit op diverse locaties in de politiezone.

In totaal werden 950 ademtests afgenomen. 23 bestuurders testten positief: 17 wegens strafbare alcoholopname in verkeer, 5 wegens drugs in verkeer en 1 wegens strafbare alcoholopname én drugs in verkeer tegelijkertijd.

Acht rijbewijzen werden onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen:

  • Twee bestuurders legden een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cannabis. Hierop werd bij hen telkens een speekselanalyse afgenomen.
  • Nog een bestuurder reed eveneens onder invloed van cannabis. Hij had echter zijn rijbewijs niet op zak en is hiervoor extra strafbaar. In ieder geval gaat de periode van onmiddellijke intrekking rijbewijs meteen in. Hij moet nu zijn rijbewijs onverwijld bij onze diensten binnenbrengen. De auto van betrokkene werd ter plaatse ingehouden d.m.v. een stuurstang en dit tot de effectieve afgifte van zijn rijbewijs.
  • Een bestuurder nam de afrit A12 te Willebroek aan een onaangepast hoge snelheid en reed daarbij één van onze verkeerskegels omver, waardoor zijn auto licht beschadigd raakte. In plaats van vervolgens te stoppen, gaf betrokkene plankgas en koos het hazenpad naar de N16. Dankzij onze snelle interceptievoertuigen kon betrokkene snel geïntercepteerd worden. Hij legde een positieve speekseltest af wegens het gebruik van cocaïne. Tevens had betrokkene 1,3 gram promille alcohol in zijn bloed. Zelfs voor beide inbreuken apart zou zijn rijbewijs onmiddellijk worden ingetrokken.  
  • Vier bestuurders hadden respectievelijk tweemaal 1,5 - 1,4 en 1,3 gram promille alcohol in hun bloed.



In normale omstandigheden werd het rijbewijs van nog twee bestuurders eveneens onmiddellijk ingetrokken voor een periode van 15 dagen :

  • Een bromfietser, reed onder invloed van cannabis. Hij was echter geen houder van een rijbewijs, wat ook niet verplicht is voor het besturen van een bromfiets klasse A. Bij een test op onze rollentestbank bleek de maximumsnelheid van het voertuig 74 km/u. te bedragen i.p.v. max. 25 km/u. Hierop werd de bromfiets getakeld en in beslag genomen voor een periode van 30 dagen.

    Ondertussen zal een erkend bromfietshersteller gevorderd worden teneinde alle onderdelen te verwijderen die gediend hebben om de snelheid van het voertuig op te drijven. Na een maand krijgt betrokkene dan zijn bromfiets terug in ontvangst, waarop hij die binnen de week moet laten afstellen en terug moet komen laten testen op onze curvometer (rollentestbank). Betrokkene zal achteraf voor de politierechtbank gedaagd worden.
  • Een bestuurder testte positief voor het gebruik van cannabis en cocaïne. Hij was bovendien totaal geen houder van enig rijbewijs. Hierop werd zijn auto ter plaatse geïmmobiliseerd d.m.v. een stuurstang. Ook hij zal zich achteraf moeten verantwoorden voor de politierechtbank.

 

Tien bestuurders moesten hun rijbewijs inleveren voor een periode van 6 uur:

  • Een onder hen kwam ons bekend voor. Op 24/02/23 verbaliseerden wij hem ook al wegens strafbare alcoholopname in verkeer.
  • Een onder hen, officieel gedomicilieerd in Wit-Rusland, moest zijn boete van 588,02 euro onmiddellijk betalen.
  • Een onder hen, een fietser, vertoonde gevaarlijk rijgedrag. Hij had 1,8 gram promille alcohol in zijn bloed. Omdat hij officieel gedomicilieerd is in Italië moest ook hij zijn boete van 1.260 euro onmiddellijk betalen.

 

Drie bestuurders kregen een rijverbod van 3 uur.

 

Nog een autobestuurder was totaal geen houder van enig rijbewijs. Zijn voorlopig rijbewijs categorie B, beperkte duur, model 18 was reeds vervallen sinds 15/01/21. Bovendien was de schouwing van zijn auto slechts geldig tot 24/09/22. Ook hij zal gedagvaard worden voor de politierechtbank.

 

Een auto werd onderschept waarvan de schouwing reeds vervallen is sinds 15/03/22.

 

Vijf bestuurders legden een negatieve speekseltest af in het kader van drugs in verkeer.

 

In een van de gecontroleerde auto’s hing een sterke geur van cannabis. Er kon echter geen drugs worden aangetroffen. De bestuurder legde ook een negatieve speekseltest af. Bij een verdere controle bleek dat de passagier 3,8 gram THC in zijn onderbroek had verstopt. De drugs werd in beslag genomen.    

 

De alcoholcontroles en controles op drugs in verkeer van de lokale politie Rivierenland werden uitgevoerd in het kader van de BOB-wintercampagne en van ons verkeersactieplan. Dergelijke acties zullen ook in de nabije toekomst gevoerd worden.

 

Labels