Sporter of supporter? Wie rijdt, drinkt niet

‘De moeder van alle sportzomers’ staat voor de deur met het EK voetbal, de Tour de France en de Olympische Spelen. Op momenten van collectieve euforie durven sommige bestuurders wel eens uit het oog te verliezen dat er altijd een BOB moet zijn om veilig thuis te geraken. 

BOB

In een zomer met zowel het EK voetbal, de ronde van Frankrijk als de Olympische Spelen is supporteren met een drankje in de hand en de euforie van winst en verlies nooit ver weg. Veel mensen gaan samen kijken naar een groot scherm of gezellig op café naar hun sporthelden. In het enthousiasme van het supporteren is het belangrijk dat je daarbij niet vergeet dat er altijd een BOB moet zijn om veilig thuis te geraken.

Om duidelijk te maken dat drinken en rijden nooit samengaan, leent Sporza-commentator Karl Vannieuwkerke met overtuiging zijn stem aan de nieuwe BOB-campagnespot. Op ludieke wijze geeft hij commentaar op het gedrag van supporters in verschillende settings met als kernslogan "Sporter of supporter? Wie rijdt, drinkt niet."

4.050 ongevallen met alcohol in 2023

Vorig jaar waren er 4.050 letselongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken was. Dat zijn er 11 per dag. Het is t.o.v. 2019 slechts een lichte daling met 2 %. Tijdens de eerste drie maanden van dit jaar is er wel een dalende trend merkbaar van het aantal ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed van alcohol betrokken is (899 naar 816).

Percentage positieve bestuurder tijdens campagne daalt

De BOB-campagne gaat uiteraard ook gepaard met controles door lokale en federale politie in heel het land. Van vrijdag 31 mei tot en met maandag 1 september doen we extra veel controles op elk moment van de dag. Belangrijk hierbij is dat sinds 1 mei bestuurders geen recht meer hebben op een kwartier uitstel vooraleer hun eerste blaaspoging te doen. Door de afschaffing kunnen we meer bestuurders controleren. Vorige zomer bliezen 2,3 % van de bestuurders positief, dat is het laagste aantal ooit genoteerd. 

Labels