Superflitspaal is terug!

Na een afwezigheid van iets meer dan een jaar keert de superflitspaal terug naar ons grondgebied. Deze terugkeer markeert een hernieuwde inzet van onze politiezone om de verkeersveiligheid verder te verbeteren.

Lidar

Verkeersveiligheid blijft namelijk een topprioriteit. Overdreven en/of onaangepaste snelheid blijft een belangrijke oorzaak van verkeersongevallen. Daarom heeft het politiecollege besloten om opnieuw gebruik te maken van de Lidar (Light Detection And Ranging) technologie, die al eerder zijn effectiviteit heeft bewezen in de strijd tegen snelheidsduivels.

De Lidar-technologie maakt gebruik van een roterende infraroodlaser, waardoor voertuigen nauwkeurig gedurende een 80-tal meter worden gevolgd terwijl ze voorbij het toestel rijden. Dit systeem garandeert een correcte snelheidsmeting, zelfs onder de meest moeilijke omstandigheden en in alle weersomstandigheden. Bovendien kan de Lidar snelheden tot driehonderd kilometer per uur flitsen en is hij inzetbaar op diverse locaties zoals bruggen en tunnels waar andere “klassieke” snelheidshandhavingstoestellen niet mogen of kunnen ingezet worden. De superflitspaal werkt onbemand en is zeven dagen per week actief.

Vanuit preventief oogpunt is de zichtbaarheid van de Lidar geen probleem. De opstelplaatsen zullen breed worden gecommuniceerd om weggebruikers bewust te maken en hun rijgedrag positief te beïnvloeden. De superflitspaal wordt vanaf de derde week van juli opnieuw in gebruik worden genomen. De eerste locatie waar geflitst zal worden is de Molenstraat in Deinze

We zullen van de gelegenheid gebruik maken om de superflitspaal ook in te zetten in de sluipwegen rondom de wegenwerken die in onze politiezone plaatsvinden. Naast deze snelheidscontroles zal de Lidar – via een beurtrol gespreid over de drie gemeenten – vooral worden ingezet op verkeersonveilige locaties binnen de snelheidszones 30 en 50. Deze strategische inzet moet bijdragen aan een verdere daling van het aantal verkeersongevallen en de algemene verbetering van de verkeersveiligheid binnen de politiezone.

Labels