Fietsdiefstal
Daar sta je dan!. Je moet te voet verder, iemand opbellen of misschien moet je een bus of taxi te nemen. Je komt veel te laat op je afspraak en ondertussen probeer je te bedenken hoe je morgen naar het station of het werk zal gaan.
Een naar gevoel, tijdverlies, wantrouwen, onvoorziene kosten, …
We staan er niet gauw bij stil, maar een (brom)fietsdiefstal heeft toch heel wat onverwachte gevolgen.
Maar ook hier is voorkomen beter dan genezen.
Wat nu gedaan?
Werd uw fiets toch gestolen? Doe meteen aangifte bij de politie. Een duidelijke omschrijving van de fiets kan hierbij al heel wat helpen. Maak hiervoor gebruik van de fietspas dat u vindt in de brochure 'Laat je fiets niet aan zijn slot over' of vraag er eentje wanneer u de fiets laat graveren.
Aangifte kun je zowel bij het plaatselijk politiekantoor doen als via het internet. Het e-loket van de politie vind je terug op www.police-on-web.be.
Sinds kort kan u via de website www.gevondenfietsen.be op zoek gaan naar uw fiets. Op deze website worden alle fietsen geplaatst die politie of stadsdiensten terugvinden. In enkele muisklikken krijgt u een overzicht van fietsen die voldoen aan de beschrijving van jouw fiets.
Preventietips
- Gebruik steeds 2 verschillende sloten. Geef de voorkeur aan een ringslot in combinatie met een beugel- of kettingslot. Vermijd cijfersloten.
- Bevestig je fiets altijd aan een vast voorwerp, ook al laat je hem maar eventjes alleen staan. Bevestig de fiets met het kader en (indien mogelijk) het v oorwiel aan een vast voorwerp.
- Fietsen die in een garage, op een binnenplaats of in een gemeenschappelijke ruimte staan, kunnen ook gestolen worden. Maak je fiets daarom ook binnen vast aan bijvoorbeeld een muuranker.
- Laat niets achter in je fietstassen of op de bagagedrager. Verwijder alle toebehoren zoals fietspomp, fietscomputers, afneembare verlichting, drinkbus...
- Maak waar mogelijk gebruik van de fietsenstallingen. Bewaakte stallingen zijn de beste garantie tegen diefstal.
- Laat je rijksregisternummer in je fiets graveren. Dit is een unieke en moeilijk te verwijderen code, die de politie in staat stelt om jouw naam en adres op te sporen.
- Laat duidelijk zien dat je fiets gegraveerd werd. Gebruik daarom de sticker 'gemerkte fiets'. Dit kan mogelijke dieven afschrikken.
- Slechts weinig mensen kunnen hun fiets goed beschrijven. Gebruik daarom een fietspas. Deze vind je terug in onze fietsbrochure: "Laat je fiets niet aan zijn slot over". Vul deze goed in en houd hem zorgvuldig bij.
- Als je een tweedehands fiets koopt, laat dan nakijken of de fiets niet als gestolen geregistreerd staat alvorens er je eigen rijksregisternummer in te laten zetten.
- Fietsdieven en helers rekenen erop dat niemand iets tegen hen onderneemt. Meld het wanneer iemand een fietsslot kraakt of een fiets op straat tracht te verkopen.
Nuttige links
- Vul een fietspas in (laatste pagina in de brochure). Een accurate omschrijving helpt de politie met het zoeken naar je fiets.
- Een brochure met informatie over goede sloten en het vastmaken van fietsen. Bestel ze gratis via de website "besafe" in de rubriek publicaties.
- Tips van Pro Velo.
- Tips van de Fietsersbond (raak je fiets niet kwijt).
- Video: Fietsdiefsgtal voorkomen?
- Fiets kwijt? Zoek hem op: www.gevondenfietsen.be!
- Waar kan ik mijn fiets laten graveren?