Drie politiezones slaan handen in elkaar in de strijd tegen criminaliteit.

Op vrijdag 21 oktober omstreeks 17u30 ging een gerechtelijke actie van start waarbij 3 politiezones ( PZ Getevallei, PZ Hesbaye Ouest en PZ Brabant-Wallon Est) zich verenigden in het kader van preventie tegen woninginbraken. Naast de samenwerking tussen de zones werd er tevens bijstand geleverd door enerzijds de dispatching van het communicatie- en informatiecentrum van Vlaams-Brabant en Waals-Brabant en anderzijds de dienst luchtsteun van de federale politie (RAGO). Zij zorgden mee voor de overkoepelende en geïntegreerde aanpak in het bestrijden van dit fenomeen.

Drie politiezones werken samen in strijd tegen criminaliteit.

Elke politiezone kent het fenomeen van daders die woningen en voertuigen viseren en plannen om feiten te komen plegen op het grondgebied. Deze criminaliteit zorgt voor een groot onveiligheidsgevoel bij de burger en vraagt om een georganiseerde aanpak van politionele diensten. In de zonale veiligheidsplannen is de aanpak van woninginbraken dan ook vaak een absolute prioriteit die door middel van geïntegreerde acties preventief wordt aangepakt.

Deze gezamenlijke actie, waarbij drie politiezones hun krachten bundelen, geeft een krachtig signaal en heeft als doelstelling om enerzijds het aantal diefstallen te verminderen en anderzijds de pakkans van daders te verhogen. Het creëert een ontradend effect en er wordt aanvullend met deze actie ook gewerkt aan de aanpak van alcohol- en drugsproblematiek in het verkeer.

De actie werd tot in het kleinste detail voorbereid en zorgt voor controles op verscheidene tijdstippen. Er worden verschillende controledispositieven ingesteld op vier op- en/of afritten van de E40 (Tienen, Jodoigne, Lincent en Landen). Tijdens deze controles worden de boorddocumenten van elk voertuig gecontroleerd en wordt er tevens getest op het sturen onder invloed van alcohol en/of drugs. Aanvullend wordt er op het ganse grondgebied van de verschillende politiezones extra gepatrouilleerd door de interventieploegen. Ook patrouilles in anonieme voertuigen worden strategisch georganiseerd. Dankzij de simultane aanwezigheid van de verschillende ploegen op het ganse grondgebied van de drie politiezones wordt er ook ingespeeld op eventuele onverwachte gebeurtenissen. In  totaliteit werken ongeveer een 50-tal politiemensen mee aan deze actie.

Resultaten

  • Aantal gecontroleerde voertuigen:       1000
  • Positieve ademtests: 
    • A =>6  P =>2 =>Met algemeen rijverbod van 3 tot 6 uur tot gevolg
  • Aantal positieve  speekseltesten:  
    • 2 => gevolg: 2 intrekkingen rijbewijs voor 15 dagen
  • Aantal verkeersinbreuken + reden:
    • PVW:10 (keuring, banden)
    • OI: 9
    • PV : 12
  • Aantal opgestelde gerechtelijke Pv’s + reden: 2 (drugs)
  • Aantal vrijheidsberovingen + reden: 1 - aantreffen aanzienlijke hoeveelheid drugs in voertuig.
  • Aantal inbeslagnames/immobilisaties + reden:
    • Immobilisatie voertuigen: 2 (geen rijbewijs)
    • Inbeslagnames: 1,2 kilogram hasj - 10 gram cannabis                    

Toekomst

Gelet op de geografische nabijheid tussen de drie politiezones die gelegen zijn in drie verschillende provincies en waarbij verschillende vormen van criminaliteit de bestuurlijke grenzen overschrijden, is een intense samenwerking gewenst en noodzakelijk. Deze doorgedreven samenwerking komt er door de goede verstandhouding tussen de respectievelijke korpschefs van de politiezones en zal zich in de toekomst dan ook vertalen naar nog meer acties op het terrein. Een positieve samenwerking ,over de grenzen van de drie politiezones, zorgt voor een efficiënte inzet van mensen en middelen en geeft vooral een krachtig signaal betreffende de verhoogde pakkans voor potentiële daders die op ons grondgebied feiten willen komen plegen. 

Samen zeggen wij NEEN tegen criminaliteit!

2022_10_22_Triple logo_big

Labels