Politiezone CARMA lost meer zaken op door eigen camera managementsysteem

Na de terreuraanslagen in België heeft de federale regering besloten om alle beschikbare ANPR-data te integreren. In reactie hierop werd in 2019 het federale ANPR-management-systeem (AMS) opgericht. Dit nationale cameraschild ANPR (Automatic Number Plate Recognition of automatische nummerplaatherkenning) verbindt alle ANPR-camera's met een centraal beheerssysteem (AMS – ANPR Managed Services).

lost meer zaken op door eigen camera managementsysteem

Dit stelt de politie in staat om snel en efficiënt te reageren op (criminele) passages op hun grondgebied, inclusief trajectcontroles.

Vanaf 2020 zijn alle eigenaren van ANPR-data op openbare plaatsen verplicht om deze gegevens over te dragen aan het AMS. Helaas, door voortdurende capaciteitsproblemen op het AMS, kon er geen koppeling plaatsvinden voor de lokale ANPR-camera's in de politiezone CARMA. Dit betekende dat de politiezone CARMA geen opzoekingen naar verdachte voertuigen kon uitvoeren op haar ANPR-netwerk, ondanks het feit dat ze beschikt over maar liefst 92 ANPR-camera’s verspreid over de hele zone.

Ondanks het feit dat politiezone CARMA over waardevolle ANPR-data beschikt, bleef het onmogelijk om centrale bevragingen uit te voeren op een uitgebreid cameranetwerk in de grensstreek met Nederland, de centrumstad Genk, en in de hele politiezone met een totale oppervlakte van 516 km². Korpschef HCP Geert Verheyen benadrukt: "Het ontbreken van een concrete timing voor een mogelijke koppeling is vanuit politioneel oogpunt onbegrijpelijk. Daarom hebben we besloten als lokale politiezone CARMA zelf te investeren in een lokaal management systeem."

Hoewel politiezone CARMA de voorkeur geeft aan een centrale koppeling van haar cameranetwerk, gezien de meerwaarde van een nationaal schild, is het aangeschafte systeem volledig compatibel met dat van de federale politie.

Het lokale systeem kostte de zone € 35.000 maar is onmisbaar in een moderne professionele politieorganisatie. Dit systeem biedt aanzienlijke meerwaarde in gerechtelijke onderzoeken en draagt bij aan snel handelen, bijvoorbeeld in het kader van vermissingszaken. Het heeft reeds geleid tot de succesvolle opsporing en veilige terugkeer van een vermiste persoon.

Er zijn nog tal van andere voorbeelden waarbij het systeem zijn nut bewees. Zo kon een lange zoektocht naar een dader van een vluchtmisdrijf vermeden worden en kon de politie snel overgaan tot identificatie en een dealer werd snel herkend en gevat. Het systeem vereenvoudigt ook complexe onderzoeken waardoor men niet meer naar een speld in een hooiberg hoeft te zoeken.

Labels