Politie sensibiliseert fileratten

Zondag organiseerde Politie CARMA een controleactie op de Hasseltweg in Genk. Het doel van deze actie was het verhogen van de verkeersveiligheid en de bestuurders sensibiliseren over de verkeerssituatie op de hoofd- en ventwegen.  

Verkeerscontrole

Fileratten voorkomen  

Een filerat is een afkeurende benaming voor een automobilist die probeert filerijdende voorliggers voorbij te steken langs benzinestations, parkeerterreinen, of – in het geval van de Hasseltweg – ventwegen. Dit asociale gedrag creëert frustraties bij de bestuurders op de hoofdweg en zorgt voor meer conflictsituaties met zwakke weggebruikers bij de kruisingen met fietswegen. Daarom wordt opgeroepen tot hoffelijkheid langs beide kanten: vermijd de ventweg als je niet naar de winkel gaat en laat bestuurders die uit de ventweg komen correct invoegen. 

Resultaten actie  

Tijdens de actie werden een 10-tal bestuurders aangesproken over het rijden op de ventwegen en werd toegelicht dat het beter is de hoofdweg te nemen als je niet naar de winkel gaat. 

De politie stelde ook verschillende verkeersinbreuken vast. Eén bestuurder had geen rijbewijs, gebruikte zijn gsm achter het stuur en zijn voertuig was niet gekeurd. Er werden ook twee onmiddellijke inningen uitgeschreven, eentje voor het niet dragen van de gordel en eentje voor het gebruik van een gsm. Daarnaast werden er nog 3 pv’s opgesteld voor het niet voldoen aan de technische eisen, voor een opgefokte bromfiets en voor het gebruik van een gsm tijdens het rijden met een step. 

Infrastructuur  

‘De Hasseltweg is een gewestweg. Samen met het Agentschap Wegen en Verkeer willen we onderzoeken of kleine ingrepen in de infrastructuur mogelijk zijn om bestuurders af te raden de ventwegen te gebruiken als dit niet nodig is,’ zegt Wim Dries, burgemeester van stad Genk. ‘Dit kan bijvoorbeeld gaan over het plaatsen van info- of verkeersborden of het nemen van snelheidsremmende maatregelen.’ 

Labels