Persbericht 30.06.2014 (1)

Eindelijk écht MidLim

Bijna exact een jaar na de intentieverklaring (26 juni 2013), is de fusie officieel een feit.

Overgangsperiode

Op 20 maart 2014 werd het eerste KB uitgevaardigd. Dit hield de bepaling van het grondgebied van de nieuwe politiezone in. Sindsdien werd al volop gesproken over Politie MidLim. Het nieuwe korps ging op 1 mei ook operationeel van start. Ook werden reeds nieuwe bestuursorganen opgericht na het 1ste KB, met het oog op het aanvragen van het 2de KB.

Een complexe situatie, want juridisch gezien bestonden ook de zones GAOZ en Houthalen-Helchteren nog. De oude en nieuwe bestuursorganen functioneerden naast elkaar, met elk hun eigen specifieke bevoegdheden. De bevoegdheid van de oude organen betrof het dagelijks beheer en lopende of dringende zaken. De nieuwe bestuursorganen moesten zich beperken tot beslissingen met het oog op de inplaatsstelling van de nieuwe zone, aangezien zij over middelen noch personeel beschikten. Vanavond 30.06 om 20u vindt de laatste vergadering van de politieraad van GAOZ plaats (Bibliotheek Genk).

Met de uitvaardiging van het 2de KB komt nu definitief een einde aan het bestaan van de vroegere zones. Dit KB houdt de 'inplaatsstelling van de lokale Politiezone MidLim' in.

Concreet

Welke wijzigingen houdt dit 2de KB precies in?

- van rechtswege het einde van de vroegere politiezones

- de nieuwe zone vormt een nieuwe rechtspersoonlijkheid

- de personeelsleden en alle middelen worden juridisch overgedragen aan de nieuwe zone

- einde van het mandaat van de oude politieraadsleden en van het politiecollege

- benoeming nieuwe korpschef na selectieprocedure

Korpschef

De functie van korpschef van de zone MidLim is vacant verklaard sinds het eerste KB. De selectieprocedure vindt plaats in juli en in september zal de politieraad een kandidaat voordragen. De uiteindelijke benoeming gebeurt door de minister van Binnenlandse Zaken.

In de periode van het 1ste tot het 2de KB was hoofdcommissaris Frank Mulleners tijdelijk coördinator van de zone MidLim. Vanaf de publicatie van het 2de KB is hij waarnemend korpschef.

Labels